Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jablonci opravují další památník obětem první světové války

18. 06. 2019 | 13:46

V Jablonci nad Nisou začaly práce na obnově dalšího památníku obětem první světové války. Lukášovský památník stával původně na kraji dnešní ulice Československé armády, později byl přenesen do parčíku, který vznikl u napojení Lukášovské ulice na ulici Československé armády. Oprava památníku v Lukášově přijde na více než 330.000 korun, většinu dalo ministerstvo obrany. Práce by měly být hotové do poloviny srpna, sdělila dnes v tiskové zprávě ČTK mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Hajná.

jablonec památník IMG 9573
Foto: www.mestojablonec.cz

Památníků obětem první světové války stávalo na území Jablonce několik, po druhé světové válce je ale lidé stejně jako další připomínky původně německého osídlení většinou zničili. Loni tak město vrátilo desky se jmény obětí války na památník v Tyršových sadech. Pamětní desky ve tvaru již neexistujících památníků včetně jmen obětí jsou také na kostelech v jabloneckých čtvrtích Rýnovice a Mšeno

Ani z pomníku v Lukášově na původním místě mnoho nezůstalo. "V parku se nachází základy - trámoví a spodní základový sokl pomníku. Jeho tělo a hlavice jsou v parku Generála Mrázka. Při odstranění či povalení pomníku přímo v Lukášově byla pravděpodobně poškozena spodní část těla, která byla následně odříznuta. V hlavici byl vybroušen kříž a torzo pomníku bylo opět použito s bronzovou tabulkou, na které je nápis Bojovníkům za svobodu vlasti 1938-1945 a obětem bezpráví 1948-1989," řekl k současnému stavu památky Ivan Rous ze Severočeského muzea v Liberci.

Původní sokl dostane nové základy a podle původní dokumentace nechá město zhotovit kopii pomníku. "Pro stavbu pomníku se využije stávající trámoví se základovým soklem. Trámoví dělníci rozeberou a sokl otočí o 180 stupňů. Základy podbetonují a jednotlivé díly pomníku spojí ocelovými trny s chemickou kotvou. Pomník by pak měl mít původní výši, a to asi 2,8 metru," popsal postup prací Miroslav Kopecký z oddělení investiční výstavby města.

Na opravený pomník se pak vrátí původní nápisy "Zur Erinnerung an unsere im Weltkriege 1914-1918 gebliebenen Heimatsöhne" (Na památku našich synů vlasti, kteří padli ve světové válce 1914-1918), jména padlých a také dodatek se jmény obětí z let 1939-1945.

čtk