Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jablonci se po covidové pauze koná cestovní veletrh Euroregion Tour. Letos s mottem Má vlast - země luk, stromů, vod a hor

01. 04. 2022 | 14:20

V Jablonci nad Nisou se po nucené covidové pauze znovu koná dvoudenní veletrh cestovního ruchu Euroregion Tour. Tipy na dovolenou představují tři desítky vystavovatelů, přijeli i zástupci partnerských měst z Německa a Polska. Součástí veletrhu je prodejní výstava regionálních produktů.

jizera akce vodaci
Začíná turistická sezona. Letos například i s dalším dobrodružstvím na Jizeře. Archivní foto

Mottem letošního veletrhu je Má vlast - země luk, stromů, vod a hor, spojuje historii s přítomností. Téma ve světle současných událostí je silné a naléhavé, řekl ČTK za organizátory Petr Vobořil, ředitel městské příspěvkové organizace Kultura Jablonec.

"Chceme po té těžké době pomoci poskytovatelům služeb v oblasti turistiky," doplnil Vobořil. Vedle místních firem a nejbližších sousedů za hranicemi se přijeli se svou nabídkou představit i vystavovatelé ze vzdálenějších regionů, jakými jsou Český ráj, Máchův kraj, ale i Plzeňský kraj, Moravskoslezský kraj nebo Dolní Poohří. "Veletrh se vždy připravuje skoro rok dopředu, vzhledem ke covidu těch variant byla tentokrát řada, vsadili jsme na bohatý program, i proto se letos platí vstupné," dodal Vobořil. Základní vstupné je sto korun, studenti a senioři platí polovic, děti od šesti do 15 let 20 korun.

Mezi firmami, jež tradičně na veletrhu představují své služby, je jablonecký SUNDISK, který už téměř 20 let pořádá sportovní a kulturní akce, zážitkové programy a má 12 provozoven. K těm nejznámějším patří Žlutá plovárna na Jizeře v Malé Skále na Jablonecku. "V turistice postihly covidové roky hlavně ten první rok zimní sezonu, která prakticky nebyla, letní sezony zas tak špatné nebyly, ta první byla dokonce velmi dobrá, protože lidé nemohli do ciziny nebo se báli," řekl spolumajitel firmy a předseda představenstva krajské hospodářské komory Martin Bauer.

Koronavirus ale podle Bauera postihl zejména přidružený byznys společnosti jako je pořádání festivalů, firemních akcí, teambuildingů, outdoorových programů nebo školních výletů. "To prakticky zmizelo a tam byl propad obrovský po celou dobu těch dvou let. Naše firma spadla pod 50 procent objemu produkce, museli jsme vymýšlet nové věci jako on-line teambuildingy a podobně, které to trošku podržely před zimu, ale jednoduché to nebylo," řekl Bauer.

SUNDISK už se podle Bauera připravuje na letní turistickou sezonu. "Novinkou je Hotel Spálov, který jsme v době covidu koupili a rekonstruovali, teď v dubnu dokončujeme, v provozu bude od května. Nově provozujeme penzion s restaurací Krmelec na Tanvaldském Špičáku. Už od loňska jsme také na řece Dyji, kde máme podobný produkt jako na Nise a Jizeře, tedy půjčovny lodí a koloběžek," doplnil. Už 9. dubna chce firma zahájit sezonu tradičním odemykáním Jizery v Malé Skále, záležet ale bude podle Bauera na počasí.

čtk