Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jablonci skončila první etapa 130milionového projektu stavby kanalizace v Kokoníně

01. 09. 2021 | 10:46

V Jablonci nad Nisou dokončili stavbaři první etapu stavby kanalizace v Kokoníně a Maršovicích. Hotová je kanalizační stoka, která odpadní vody z této oblasti odvede do čistírny odpadních vod v nedalekém Rychnově u Jablonce nad Nisou. Práce na projektu za zhruba 130 milionů korun budou ale pokračovat.

vodaTRubkyIlustrCharousek
ilustrační foto Pavel Charousek

Stavba začala loni v září a zcela hotovo by mělo být na konci srpna příštího roku. ČTK o tom dnes informoval Mario Böhme, mluvčí Severočeské vodárenské společnosti (SVS), která je investorem.

Většina odpadních vod z Kokonína a Maršovic končila zatím v řece Mohelce, která se hlavně v létě měnila v páchnoucí stoku. Projekt tak zahrnuje podle mluvčího SVS kromě výstavby stoky také odstranění stávajících kanalizačních výustí z Mohelky a rekonstrukci vodovodu v Kokoníně. To by mělo být hotovo do konce března příštího roku. Modernizace a rozšíření čeká také čistírnu odpadních vod v Rychnově, kde by měly práce skončit v závěru srpna příštího roku. SVS získala na stavbu evropskou dotaci téměř 69 milionů korun z Operačního programu Životní prostředí.

V Jablonci nad Nisou plánovala SVS původně výstavbu samostatné čistírny odpadních vod přímo v Kokoníně, kde žije zhruba 1800 lidí. Proti záměru, s nímž počítal územní plán města už v roce 1998, se ale místní postavili. Dokonce se kvůli tomu před devíti lety konalo referendum o odtržení čtvrti od Jablonce, což se ale nestalo. Město se nakonec s SVS dohodlo na vybudování kanalizace a stoky, která tuto část Jablonce napojí na čistírnu odpadních vod v nedalekém Rychnově, a umožní tak další rozvoj lokality.

Na stavbě se podílí i město Jablonec, které navíc poskytuje místním dotace na přípojky. Podle primátorova náměstka Petra Roubíčka (ODS) dostaly v průběhu stavby možnost se připojit stovky obyvatel. Své nemovitosti tak mohli letos na kanalizaci napojit majitelé z dolní části Rychnovské ulice po ulici Na Svahu. "Další budou muset počkat na dokončení stavby včetně kolaudace a spuštění provozu," řekl již dříve ČTK Roubíček.

čtk