Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jablonci začala výměna a repase vitrážových oken radnice za víc než 5 milionů Kč

04. 07. 2023 | 5:46

V Jablonci nad Nisou začaly práce na výměně a repasi vitrážových oken historické radnice. Potrvají do září a vyžádají si přes pět milionů korun. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí magistrátu Jana Fričová.

radnice-Jablonec
Foto z www.jablonec.com

"Město na obnovu použije půlmilionovou dotaci ministerstva kultury i stotisícový dar Libereckého kraje za titul Historické město LK 2022," dodala Fričová.

Budova radnice v Jablonci ze 30. let minulého století je významnou stavbou československé meziválečné architektury a zároveň nejvýznamnější a nejznámější budovou libereckého architekta Karla Wintera. Magistrát v posledních letech do obnovy této budovy investoval desítky milionů korun. Opravou prošel plášť radnice včetně oken a věže, pracovalo se i v interiérech historické budovy. Nyní přišla na řadu vitrážová okna.

"Dnes odborná firma demontovala a odvezla k repasi okenní křídla v prvním a druhém patře na levé straně hlavního schodiště. Otvory jsou provizorně zabedněné OSB deskami," uvedla Radka Poprová z oddělení přípravy a realizace investic jabloneckého magistrátu. Příští týden začnou řemeslníci opravovat okenní rámy. "Okna se budou opravovat vždy na jedné straně schodišťové haly, která pak bude kvůli bezpečnosti uzavřená," dodala mluvčí města.

Obnovou projdou nejen vitrážová okna ve schodišťové hale radnice, ale i v kině. Zatímco na schodištích a v přilehlých prostorách jsou zelená, žlutá, hnědá a bílá, což odpovídá interiéru této části budovy, tak v kině jsou červená, modrá a bílá. "Tato barevná kombinace byla v kině u původního osvětlení, kdy kombinace takto barevných žárovek vytvářela zajímavé světelné efekty," dodala Radúz Drozen z oddělení dotací jabloneckého magistrátu.

čtk