Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jizerských horách je až 30 cm sněhu, na magistrálu vyrazili první běžkaři, i když se zatím neupravuje

01. 12. 2020 | 17:35

V Jizerských horách začala sezona pro běžkaře. V pondělí jich byly desítky, i když se lyžařská magistrála zatím strojově neupravuje. ČTK to dnes řekl ředitel Jizerské o.p.s. Martin Kunc.

lyže běžky nové
Ilustrační foto

Nezisková společnost má údržbu Jizerské magistrály na starost, zatím je ale sněhu málo a Lesy ČR nedaly povolení k úpravě rolbami. I tak ale podle Kunce bylo v pondělí běžkařů poměrně hodně. "Dost nás překvapilo, že i když podmínky nejsou stoprocentní, tak mají lidi zájem. Projíždějí si stopu sami," uvedl Kunc. Ve vrchních partiích hor je podle něj zhruba 30 centimetrů, v Bedřichově asi 15 centimetrů. Využívat mohou běžkaři i stadion v Bedřichově, kde jsou stopy pro klasiku i bruslení. Upravený je i kopec pro sáňkování. "Stadion ale budeme osvětlovat až od pátku," dodal Kunc.

Jizerská o.p.s. se v zimě se čtyřmi rolbami stará o úpravu zhruba 200 kilometrů lyžařské magistrály. Loňská sezona patřila mezi kratší, kvůli nedostatku sněhu začala až na konci prosince a předčasně skončila kvůli protikoronavirovým opatřením v polovině března. Rolby navíc kvůli nedostatku sněhu nemohly tak často vyjet. I proto si pro ně Jizerská o.p.s. pořídila gumové pásy, což umožní úpravu sněhu i při menším množství sněhu. Letošní novinkou pro běžkaře bude volně přístupná interaktivní televize u převlékárny na stadionu v Bedřichově s informacemi o počasí a stavu magistrály. V sezoně se bude několik tras upravovat pro smíšený provoz. Jeden okruh s přístupem pro pěší povede z Bedřichova na Vysoký hřeben a přes Vládní k přehradě Černá Nisa. Druhý bude kolem přehrady Souš a povede na Smědavu a odtamtud kolem Pešákovny na Jizerku.

Náklady na úpravu magistrály se za zimu pohybují mezi 3,5 až pěti miliony korun. Zhruba 2,4 milionu je z veřejných rozpočtů, a to od Libereckého kraje, Liberce, Jablonce a Janova nad Nisou. Úpravu tratí podporují také některé firmy i běžkaři. Peníze je možné posílat na účet, nebo zvolit formu dárcovské sms. Jako nejúčinnější se ale zatím ukázal prodej samolepek v ceně od 50 do 2000 korun.

čtk