Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jizerských horách skončila pro letošní zimní sezonu úprava lyžařské magistrály pro běžkaře

08. 04. 2021 | 15:30

V Jizerských horách skončila pro letošní zimní sezonu úprava lyžařské magistrály pro běžkaře. Sněhu je sice stále dostatek, Lesy ČR ale potřebují zahájit práce v lese a odstraňovat stromy napadené kůrovcem. Pomyslným zakončením úprav na magistrále bude páteční návrat rolby z osady Jizerka do Bedřichova. ČTK to dnes sdělil Martin Kunc, ředitel Jizerské o.p.s, jež se stará o úpravu magistrály v Jizerských horách.

lyže běžky nové
Ilustrační foto

"Podmínky pro běžkaře jsou velmi dobré, dnes připadlo dalších deset prachového sněhu v Bedřichově, nahoře ještě více. Docela nás to mrzí, že už upravovat nemůžeme, navíc když v pondělí přijde rozvolnění opatření. Zkoušeli jsme vyjednat prodloužení úprav, ale nejde to, což chápeme. I tak je to nejzazší termín v posledních letech, co se týče úprav magistrály," uvedl Kunc. V letošní zimě rolby stopy pro běžkaře upravovaly 120 dnů.

Jizerská o.p.s. v zimě upravuje přes 200 kilometrů tras. Na základě dohody s CHKO Jizerské hory a Lesy ČR tak může činit do konce března, pak při dostatku sněhu musí žádat o výjimku. "Lesy ČR nám vyšly vstříc na Velikonoce, ale potřebují už, abychom cesty neupravovali. Aby byly cesty co nejdřív průjezdné a mohly začít s hospodářskou činností, hlavně zahájit boj s kůrovcem," uvedl Kunc.

Běžkaři do Jizerských hor mohou ale vyrazit i nadále. Do neděle však platí omezení cestování mezi okresy, hory jsou součástí Liberecka a Jablonecka. Pro obyvatele z jiných okresů budou přístupné od pondělí. Podle Kunce ale musejí běžkaři počítat s tím, že na magistrále nebudou upravené stopy a některé cesty mohou být vypluhované, aby se do hor mohla dostat technika Lesů ČR. V horních partiích hor je přes 80 centimetrů, dole je to ale znatelně méně. Před ochlazením v posledních dnech byla dokonce některá místa už bez sněhu, na Krásné Máří či ve sjezdech k Hřebínku nebo z Kristiánova.

čtk