Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V březnu začíná hlasování o projektech z Vyšperkuj Jablonec. V osudí je 39 návrhů, v kase čtyři miliony

29. 02. 2024 | 7:28

V Jablonci nad Nisou začne v pátek 1. března hlasování o projektech participativního rozpočtu Vyšperkuj Jablonec. Lidé budou vybírat z 39 návrhů, na realizaci těch, které získají nejvíc hlasů, vyčlenil magistrát čtyři miliony korun. Své hlasy může veřejnost posílat do neděle 7. dubna prostřednictvím stránek www.vysperkuj-jablonec.cz nebo prostřednictvím aplikace MUNIPOLIS, řekla ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Detiherni-areal-pecka-web
archivní ilustrační foto

Participativní rozpočet vyhlásili ve druhém největším městě Libereckého kraje poprvé v roce 2019, k dispozici v něm byl milion korun, který radnice rozdělila do jednotlivých čtvrtí. Přišlo 26 návrhů za 1,774 milionu korun, nejčastěji lidé navrhovali zastínění dětského hřiště nebo pořízení komunitního kompostéru. Radnice se ale loni rozhodla koncepci změnit, nově počítá dvouletým cyklem a k dispozici jsou čtyři miliony korun, novinkou je také možnost získat podporu pro veřejnou kulturní nebo společenskou akci.

"Z alokovaných čtyř milionů je pro každou čtvrť podle její velikosti a počtu obyvatel vyhrazena přesná částka. Podmínkou pro zařazení návrhů do hlasování bylo, že musí jít o úpravy na městských pozemcích anebo o nekomerční akce, například úpravu dětského hřiště, vylepšení zeleně na veřejném prostranství, uspořádání komunitního setkání a podobně," doplnila náměstkyně primátora Lenka Opočenská (Společně pro Jablonec).

Návrhy do participativního rozpočtu posílali Jablonečané loni v říjnu a listopadu, než mohly postoupit do veřejného hlasování, prošly kontrolou a předběžným určením ceny. "Během této fáze mohly být některé i vyřazené, pokud výrazně přesáhly vyhrazenou částku, vyžadovaly povolení státní správy, vypracování projektové dokumentace nebo obsahovaly investice na soukromých pozemcích," řekla Opočenská. Návrhy, které dostanou největší podporu, by se měly realizovat ještě letos, případně se počítá s jejich dokončením v příštím roce.

Do hlasování postoupily například návrhy na zřízení workoutových a dětských hřišť, odpočinkových míst a na kultivaci veřejného prostoru, poprvé hledá podporu občanů třeba návrh na vybudování "kuličkodráhy" či bosonohého chodníku. "Seznam všech návrhů k hlasování bude přístupný od 1. března na stránkách Vyšperkuj Jablonec nebo v aplikaci MUNIPOLIS, v tištěné podobě budou vystavené na stojanech v ulici Komenského," řekla manažerka participativního rozpočtu Iva Jirmanová.

Do hlasování o návrzích se může podle Jirmanové zapojit každý Jablonečan starší 15 let s trvalým bydlištěm ve městě. "Každý může hlasovat pro všechny návrhy, k dispozici má čtyři kladné a jeden záporný hlas, jenž může, ale nemusí využít. Jednomu návrhu může přiřadit pouze jeden hlas. Ten záporný slouží k vyjádření nesouhlasu s realizací," doplnila Jirmanová. Výsledky hlasování zveřejní radnice na webu, v aplikaci i v Jabloneckém měsíčníku.

čtk