Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jablonci nad Nisou se až do neděle odehrává 35. ročník přehlídky Tanec, tanec….2021. Letos i s diváky

28. 10. 2021 | 5:44

V neděli 31. října si některý ze soutěžních tanečních souborů převezme 9. cenu města tance z rukou jabloneckého náměstka primátora Davida Mánka. Ve čtvrtek 28. října začíná v Městském divadle Jablonec nad Nisou 35. ročník celostátní přehlídky scénického tance mládeže a dospělých Tanec, tanec….2021.

 

tanec
Foto: Ivo Mičkal

Zatímco v loňském roce proběhla přehlídka bez diváků, všechny představení byla streamovaná, letos se organizátoři tě. ší opět na osobní kontakt, i když za dodržování epidemických opatření. „Po opakovaném lockdownu a s ním souvisejícími vládními opatřeními se zdálo, že se nám letošní přehlídkový systém rozsype pod rukama. Opak je pravdou,“ říká za organizátory přehlídky Jiří Lössl s tím, že všichni organizátoři jsou plní optimismu. „Chci věřit, že se letos vracíme opět trochu k normálu – v programové i organizační části. A tak nás všechny uvítá exkluzivní zahajovací představení v podání uskupení Squadra Sua nazvané Přecházení,“ zve do jabloneckého divadla Lössl.

Během pátečního a sobotního večera se představí téměř dvě desítky choreografií vzešlých z krajských přehlídek krajských, kde bylo navrženo sedm přímých postupů, 11 návrhů a do programu byl přizvaný také host. „Uvidíme tak velmi bohatý a rozmanitý program – v prvním večeru osm choreografií, ve druhém večeru 11, závěr bude patřit tradičně výstupu z rezidenčního pobytu souboru, který loni získal Cenu města tance, a to ZUŠ Vodňany v choreografii Tento večer jako zrcadlení veršů Ivana Blatného,“ informuje Jiří Lössl.

Foto: Ivo Mičkal

Od roku 2013 hostitel přehlídky, statutární město Jablonec nad Nisou uděluje Cenu města tance, která je udělovaná na základě doporučení odborné poroty a oceněnému souboru ji předává vždy náměstek pro kulturu. Tím je David Mánek. Loni ji za výrazný umělecký počin a osobitou výpověď v tanci převzala ZUŠ Vodňany za choreografii Dotek Maleviče - choreografie a interpretace Vojtěch Brož pod pedagogickým vedením Miluše Šindlerové.  Ocenění je spojené s finančním darem města ve výši 20 tis. korun, který je určený k vytvoření nového autorského díla a jeho uvedení na přehlídce Tanec, tanec… 2021.

Program celostátní přehlídky Tanec, tanec…2021:
čtvrtek 28.10.
MĚSTSKÉ DIVADLO
10.00 technická příprava na světelné a prostorové zkoušky
19.00 Tanec zahajovací – Squadra Sua: Přecházení

pátek 29. 10.
EUROCENTRUM
10.00 a 14.00 Tanec v semináři
10.00 a 15.00 rezidence

MĚSTSKÉ DIVADLO
8.00 seminář připravené jevištní techniky ¨
8.30 světelné a prostorové zkoušky
19.00 Tanec, tanec… I. programový blok přehlídky

sobota 30. 10.
EUROCENTRUM
10.00 a 14.00 Tanec v semináři
10.00 a 15.00 rezidence

MĚSTSKÉ DIVADLO
8.00 světelné a prostorové zkoušky
19.00 Tanec, tanec… II. programový blok přehlídky

neděle 31. 10.
EUROCENTRUM
9.00 tanec rozborový

MĚSTSKÉ DIVADLO
8.00 světelné a prostorové zkoušky
13.00 Tanec závěrečný – ZUŠ Vodňany: Tento večer závěrečné představení rezidenčního pobytu inspirované básní Ivana Blatného slavnostní vyhlášení Speciálních cen poroty a Ceny města tance 2021

https://www.nipos.cz/tanec-tanec-2021-pozvanka/