Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jablonci odborně ošetřili trojici památných stromů, obdivovat je budou i další generace

15. 11. 2023 | 17:55

Oddělení životního prostředí a státní památkové péče jabloneckého magistrátu letos nechalo odborně ošetřit vybrané památné stromy. Za ošetření oddělení zaplatilo přes sto tisíc korun, přičemž téměř 50 % nákladů činila dotace z fondu Krajského úřadu LK v oblasti životního prostředí a zemědělství – program 8.2. Podpora ochrany přírody.

„Podařilo se tak ošetřit zhruba 200 let starý památný dub ve Mšeně v ulici U Kostela, Lípu Svobody, kterou vysadili skauti v květnu roku 1946 na Horním náměstí, a do třetice i památnou lípu na křižovatce Horské a Zelené ulice. Ve všech případech na stromech pracoval znalec v oboru a dopřál tak památným dřevinám nový šat i další dlouhá léta,“ říká Lucie Vavrušková z oddělení životního prostředí a státní památkové péče.

Památné stromy patří mezi významné prvky kulturní krajiny, staré stromy byly chráněné od nepaměti a úcta k nim se přenášela z generace na generaci. „A tak věříme, že nejen tyto tři ošetřené památné stromy budou obdivovat děti našich dětí,“ uzavírá Vavrušková.

JN/Jana Fričová