Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jablonci vlastníci sítí opravují podle plánu, splatnost místních poplatků se posunula na konec června

02. 04. 2020 | 5:38

Ani opatření související s nákazou koronaviru nezastavila stavby ve městě. V Jablonci jsou momentálně rozpracované čtyři, v dubnu by měly začít další dvě. Nejčastěji zmiňované jsou ve městě dvě velké rekonstrukce – v únoru začala ta v ulici V Aleji, v polovině března pak loni odložená, rozsáhlá rekonstrukce sítí a povrchů v ulicích Poštovní
a Budovatelů.

pesNew
ilustrační foto

U obou je uzavírka úplná. „V Aleji prochází rekonstrukcí vodovod a kanalizace. Poté oddělení investiční výstavby zrekonstruuje vozovku, chodníky, veřejné osvětlení a osadí novou zeleň. Výsledkem stavby bude také legalizace maximálně možného počtu parkovacích míst. Pro dopravu bude ulice V Aleji po etapách zcela uzavřená do letošního listopadu,“ vysvětluje náměstek pro rozvoj města Petr Roubíček. V ulicích Poštovní a Budovatelů se rekonstruuje vedení plynu, vodovod i splašková kanalizace, město buduje novou dešťovou kanalizaci. „Plánujeme také stavbu retenční nádrže, obnovené budou komunikace i chodníky včetně veřejného osvětlení. Výstavba je náročná na koordinaci a vyžádala si velké objížďky, protože ulice Poštovní a Budovatelů a posléze oblast Anenského náměstí, až se stavba posune, budou až do října uzavřené,“ dodává Roubíček.

Vedení plynu se rekonstruuje také v uzavřené ulici Uhelná, práce potrvají ještě v dubnu, nebo v částečně uzavřené ulici Janovská, v níž budou dělníci ještě v květnu. Po Velikonocích, dle předpokladu od 15. dubna, by se měla částečně uzavřít ulice Březová od ulice V Luzích až po ulici Na Šumavě. „Částečná uzavírka tohoto úseku potrvá do konce května. Zároveň však
od 1. května bude zahájena II. etapa rekonstrukce plynu od ulice Na Šumavě až po ulici Jeronýmova včetně. Vedou se však jednání o obráceném směru či realizaci z obou konců. V tomto úseku se také předpokládá částečná uzavírka. Od června do října by se ulice Březová měla uzavřít úplně, protože se k rekonstrukci plynu přidá ještě rekonstrukce vodovodu
a kanalizace,“ uvádí Pavel Sluka, vedoucí oddělení investiční výstavby.

Do června potrvá likvidace havárie a rekonstrukce plynovodu při částečné uzavírce v ulicích Vodní a Havlíčkova. V dubnu by měla Krajská správa silnic Libereckého kraje začít stavět okružní křižovatku v ulicích Palackého – Želivského – Janovská - Čs. armády. „Křižovatka se zde bude uzavírat na etapy, průjezdná bude vždy jedním jízdním pruhem,“ připomíná náměstek Roubíček s tím, že hotovo by mělo být letos v září.

Od května do září bude úplně uzavřená ulice Turnovská kvůli přeložce vodovodu, do října pak počítá s úplnou uzavírku rekonstrukce vodovodu a kanalizace v ulici U Starého buku nebo rekonstrukce vodovodu v ulici Sněhová.

Další uzavírky ulic

kvůli výkopu pro položení kabelu nízkého napětí bude částečná uzavírka v délce 7,5 metru v ulici Zlatá od domu 1281/4 k domu čp. 1282/1. Práce začnou 6. dubna a potrvají tři dny.

částečnou uzavírku ulice Jabloňová mají povolenou stavebníci rodinného domu kvůli vodovodní přípojce, a to od 1. dubna do 1. května.

a zvláštní užívání komunikace je povolené v pěší zóně v ulici Podhorská a v části Mírového náměstí u domu čp. 2275/1, kde zabere zhruba 1,5 metru široký a 36 metrů dlouhý pruh lešení. Zábor území je povolený na sedm dní v rozpětí od 1. dubna
do konce května dle potřeby stavebníka.

Město Jablonec poskytuje prostředky na ochranu veřejnosti

Téměř tři stovky balíčků, obsahujících látkovou roušku a letáky s potřebnými telefonními čísly i pokyny, jak roušku užívat a jak se chovat v nouzovém stavu, distribuovalo město
do domů s byty zvláštního určení. Další roušky věnovalo soukromému zařízení pro seniory Anavita v ulici U Přehrady.

„Celkem jsme společně připravili 260 balíčků a dalších 150 roušek s kapsou na nanofiltry a vše jsme s dobrovolníky rozvezli do DPS Palackého, Novoveské a bytových domů v ulici Boženy Němcové a v Kokoníně i Anaavity,“ konstatuje náměstek primátora David Mánek s tím, že do městských domů pro seniory poputují do konce týdne ještě lahvičky o obsahu 60 ml s dezinfekcí na ruce.

Kromě roušek uvolnil magistrát také 21 litrů dezinfekčního prostředku na ruce spolku Klára pomáhá, který jej přerozdělí pečujícím osobám, jež se doma starají o nemocné členy rodiny. Odběr dezinfekce na ruce město nabídlo také podnikatelům, kteří poskytují například občerstvení přes výdejní okénko nebo na autobusové nádraží. V nejbližší době také Jablonec plánuje plošnou dezinfekci společných prostor domů, kde žijí senioři, či městské ubytovny, zvýšená hygienická opatření jsou preventivně prováděná také ve všech městských objektech a spočívají hlavně v dezinfekci zábradlí, klik, vstupních dveří, výtahů a zvonků.

Šedesátka štítů pro Jablonec

Šedesát ochranných obličejových štítů předali ve středu odpoledne jabloneckému primátoru Jiřímu Čeřovskému zástupci skupiny 3D tiskem proti Covidu-19 – Liberecký kraj, Jan Rychtárech a Michal Štíťák.

„Za tento dar velmi děkujeme, primárně je určený pro pracovníky v první linii, kteří jsou v přímém kontaktu s veřejností,“ říká primátor Čeřovský.

Skupina 3D tiskem proti Covid-19 – Liberecký kraj sdružuje zhruba dvacítku majitelů 3D tiskáren, kteří vytváří obličejové štíty pro nemocnice, praktické lékaře, úřady apod. Vytisknuté díly a další součásti štítu soustřeďují v železnobrodské sklářské škole, kde je kompletují. „Dbáme na kvalitu, upozorňujeme, že štíty nejsou jednorázové. Po použití je možné je dezinfikovat a používat dále,“ říká Štiťák s tím, že objednávky přijímají na FB stránce skupiny facebook.com/3DvsCOVID.LK.

Štíty nejsou jediným darem, který město dostalo. K dalšímu se rozhodla také vietnamská komunita, která ve městě žije. Na magistrát předala 400 látkových roušek, 200 dezinfekčních gelů a 50 dezinfekčních sprejů. „Darovali jsme to městu rádi, Jablonec je náš druhý domov, kterému rádi pomůžeme,“ řekl za celou jabloneckou vietnamskou komunitu Trung Tran.

Místní poplatky v době nouzového stavu

Jablonecký magistrát bude tolerovat pozdější úhradu poplatků. Do 30. června se posouvají všechny poplatkové povinnosti, které měly splatnost od 1. března. Opatření souvisí
s vyhlášeným nouzovým stavem v České republice.

Magistrát zároveň doporučuje upřednostňovat bezhotovostní platby převodem z účtu na účet statutárního města Jablonec n. N. (č. 19–121451/0100 pod přiděleným variabilním symbolem).

Případné informace k místním poplatkům je možné získat:

místní poplatek ze psů: 483 357 367 (p. Zikešová, email: zikesova@mestojablonec.cz)

místní poplatek z pobytu: 483 357 440 (p. Šváchová, email: svachova@mestojablonec.cz)

místní poplatek za užívání veřejného prostranství: 483 357 223 (p. Vízková, email: vizkova@mestojablonec.cz)

Děkujeme všem občanům za aktivní spolupráci při správě místních poplatků a toleranci omezeného přístupu na pracoviště magistrátu.