Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V jablonecké ulici Na Výšině řádili vandalové, s úklidem města pomohli i odsouzení

24. 10. 2024 | 14:52

Sprejery poškozené kontejnerové stání po rekonstrukci a černé skládky. To jsou zbytečné výdaje z městského rozpočtu, které Jablonec nad Nisou musí platit navíc. Jen za dobu od ledna do srpna město zaplatilo za 160 tun odpadu z černých skládek téměř 450 tis. korun.  A částka za jejich likvidaci stále stoupá.

uklidDětipodzim
ilustrační foto

V ulici Na Výšině statutární město Jablonec nad Nisou zrekonstruovalo kontejnerové stání na tříděný odpad. Zanedlouho se na něm podepsali sprejeři. A hned v sousedství se objevily dvě velké lednice. „Vysloužilá elektrozařízení nelze volně odkládat na veřejných místech tříděného odpadu. Takové jednání je v rozporu s obecně závaznou vyhláškou města a může být postihováno finanční sankcí,“ říká Ludmila Rosenbaumová z odboru městské ekologie jabloneckého magistrátu.

Na odstranění černých skládek město vynakládá nemalé finanční prostředky, které by se mohly využít např. k výsadbě zeleně či výstavbě nových dětských hřišť. V roce 2022 bylo v Jablonci z veřejných stanovišť odvezeno více než 180 tun nelegálně odloženého odpadu, náklady na jeho odstranění přesáhly 519 tisíc korun včetně DPH. V roce 2023 zaplatilo město za odstranění 219 tun více než 560 tisíc korun a za období leden–srpen tohoto roku město odstranilo už 160 tun za 447 tisíc korun. „Očekáváme, že letos, bohužel, opět přesáhneme čísla předchozích let. V uvedených nákladech přitom nejsou započítané mzdové náklady zaměstnanců města, kteří černé skládky odklízejí,“ konstatuje Rosenbaumová.

Nové koše. foto: SMJJednou z priorit odpadového hospodářství jsou čistá kontejnerová stání. Město společně se Severočeskými komunálními službami, s. r. o., zajišťuje efektivní systém svozu komunálních odpadů i sezónní svozy, provoz dvou sběrných dvorů (Proseč, Smetanova) a jednoho sběrného místa (Dalešická). Zasmluvněný je v Jablonci ještě provoz dalších dvou míst, a to v ulicích Belgická a Želivského. „Od roku 2022 zajišťují pravidelný úklid veřejných stanovišť tříděného odpadu pracovníci veřejně prospěšných prací. Díky takto nastavenému systému se daří udržovat město čisté,“ je přesvědčená Ludmila Rosenbaumová a dodává:

„Přesto se stále najdou jednotlivci, kteří odkládají odpad vedle kontejnerů. To je v rozporu s obecně závaznou vyhláškou i se zákonem o odpadech a může být sankcionováno vysokými pokutami. Pokud je kontejner na tříděný odpad zaplněný, je třeba využít jiné stanoviště, nebo počkat, až bude kontejner vyvezený. Svozové dny každého stanoviště a komodity jsou uvedené v mapové aplikaci na webu města nebo v aplikaci Munipolis. Na stejném místě lze dohledat i umístění červených kontejnerů, do nichž patří drobná elektrozařízení, jako jsou varné konvice, žehličky, holicí strojky, telefony apod. Ta velká, jako ledničky, pračky apod., patří na sběrná místa v Dalešické a Belgické, do sběrného dvora ve Smetanově nebo je likvidují prodejny elektro při nákupu nových zařízení.“

Často v kontejnerech nebo jejich okolí končí odpad z podnikatelské činnosti. Město proto informuje firmy o jejich povinnostech, drobné živnostníky na povinnost nakládat správně s odpadem z podnikání upozorňuje také živnostenský úřad. Riziková stanoviště monitorují mobilní kamery a fotopasti, přistiženým hříšníkům je pak vyměřená zasloužená pokuta.

„Pokud občané objeví černou skládku nebo podnikatele, který zneužívá veřejná stanoviště, mohou to nahlásit prostřednictvím aplikace Munipolis, nebo informovat městskou policii na lince 156,“ uzavírá Rosenbaumová.

Další problém – vandalové

Jablonecké městské kase vznikají nepříjemné náklady za odstranění nevzhledných nápisů ze žulových bloků. „Občané se na nás často obrací s žádostí o rekonstrukci kontejnerových stání, město se je snaží v rámci svých omezených finančních možností postupně opravovat. Letos prošla rekonstrukcí kontejnerová stání v ulici Ještědská, 1. máje, Pražská - Fügnerova, Budovatelů a naposledy to v ulici Na Výšině. Peníze za odstranění nevzhledných nápisů z žulových bloků budou chybět na rekonstrukci těch dalších,“ informuje Ludmila Rosenbaumová s tím, že případ vandalismu nyní prošetřuje městská policie.

Schody a lavičky

Odboru městské ekologie se podařilo ještě před zimou provést drobnější opravy, které zlepší vzhled města a zpříjemní život Jablonečanů. Opravou prošlo například schodiště v ulici Mechová. „Práce provedly Technické služby Jablonec a náklady se rovnají částce 154 tis. včetně DPH. Opravené jsou také lavičky a koše v parčíku mezi ulicemi Palackého a Mánesova. Tato oprava je dílem společnost Dřevoch Tadeáše Chvátala,“ připomíná Jan Čermák z odboru městské ekologie. Konstrukce laviček, které byly poškozené a bylo třeba srovnat rámy, a košů byly opískované a poté dostaly nový vypalovaný černošedý lak, dřevěné latě laviček stačilo obrousit, u košů bylo nutné některé latě vyměnit.  

Nové odpadkové koše se objevily v Kokoníně na autobusových zastávkách, deset opravených košů se zásobníky na sáčky na psí exkrementy u šesti z nich jsou na Žižkově vrchu.

Odsouzení pomáhají s úklidem města

Odsouzení z rýnovické věznice opět pomohli uklidit město. Tentokrát se pohybovali v lokalitě u Tesca, kde naplnili odpadem více jak 17 pytlů, pod plaveckým bazénem pak šest pytlů. „Uklízeli také v městských lesích kolem skály Na Dopadu, kde bylo prostřednictvím aplikace Munipolis nahlášené hnízdo bezdomovců. Zde naplnili více jak 27 pytlů a zajistili též několik injekčních stříkaček, které v uzavřené nádobě předali městské policii,“ doplňuje Ludmila Rosenbaumová s tím, že další úklidovou akci zorganizoval Osadní výbor Mšeno nad Nisou. Dobrovolníci uklízeli v okolí jablonecké přehrady.

JN/Jana Fričová