Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V novém programovacím období chce Jablonec získat peníze z fondů Evropské unie na terminál i školy

19. 05. 2022 | 16:32

V novém programovacím období chce Jablonec nad Nisou získat z fondů Evropské unie peníze na výstavbu dopravního terminálu, modernizaci škol, revitalizaci Tyršových sadů nebo rekonstrukci funkcionalistické Kantorovy vily. Jablonecké zastupitelstvo dnes schválilo seznam 21 projektů dohromady téměř za 1,118 miliardy korun, na které chce město z programu Integrované územní investice ITI Liberec – Jablonec nad Nisou dotace čerpat.

Jablonec radnice Mad2celo
Foto: Mad

Program zahrnuje nejen aglomeraci Liberec - Jablonec nad Nisou, ale i dalších 45 blízkých obcí. Podle předběžných informací by v programu mělo být pro oblast k dispozici 2,8 miliardy korun, z toho zhruba 1,326 miliardy z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), asi miliarda z Operačního programu Doprava, nejvýše 400 milionů korun z Operačního programu Životní prostředí a kolem 50 milionů z Operačního programu Zaměstnanost.

Jablonec chce s pomocí evropských dotací financovat především stavbu nového terminálu, který by měl propojit městskou a meziměstskou autobusovou dopravu s tramvajovou a vlakovou. Zastupitelé dnes zadali přepracování projektové dokumentace, hotová by měla být do konce roku. V příštím roce chce mít radnice stavební povolení, aby bylo možné terminál v letech 2024 až 2025 postavit. V době přípravy se v závěru loňského roku náklady dostaly na 490 milionů korun, architekti proto navrhli úspory, stavba by tak neměla překročit cenu 300 milionů korun.

Bezmála půl miliardy korun by chtěl Jablonec investovat s využitím evropských dotací do modernizace a rozšíření svých škol. Největším projektem by mělo být navýšení kapacity Mateřské školy Palackého za 177 milionů korun. Modernizace by se měly dočkat například základní školy v Kokoníně, v Liberecké ulici, Mozartově nebo v Arbesově. Město počítá také například s revitalizací Tyršových sadů za 50 milionů korun, peníze z EU chce požít také na revitalizaci sídliště Šumava.

Za pomoci dotace z fondů EU by chtělo město zrekonstruovat také funkcionalistickou Kantorovu vilu, kterou Jablonec před pěti lety za osm milionů korun koupil. Stavbu z roku 1934 projektoval Heinrich Kulka, žák a blízký spolupracovník klasika moderní architektury Adolfa Loose. Památkově chráněný dům, který připomíná slavnou Müllerovu vilu v Praze, patří k nejcennějším objektům tohoto stylu v regionu. Radnice by mu chtěla vrátit původní podobu a otevřít ho veřejnosti.

čtk