Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V podnikatelských soutěžích Firma roku 2021 a Živnostník roku 2021 bere EcoGlass stříbro

08. 12. 2021 | 7:02

Stříbro v soutěži Firma roku 2021 bere jablonecká společnost EcoGlass, která vyrábí skleněné komponenty pro osvětlovací aplikace pro automobilový průmysl, letištní osvětlení ranvejí, pouliční osvětlení nebo pro solární energetiku.

porsche-911-3341711 960 720
Čočky jablonecké společnosti EcoGlass končí v Rolls-Royce, Bentley, Porsche nebo Tesle.

Postupem času se z čistě vývojové společnosti stala i výrobní. Jejich čočky končí v Rolls-Royce, Bentley, Porsche nebo Tesle. „Největším úspěchem je, že je společnost na trhu tolik let navzdory měnícím se trendům a střídání ekonomicky více a méně úspěšných let,“ říká zakladatel společnosti Jiří Kočárek, který studoval sklo na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze.

EcoGlass je v současné době na trhu již třicet let a má přes padesát zaměstnanců. Od konkurence ji nejvíce odlišuje rychlost technické podpory a rychlost interního vývoje technických řešení. Obdobných výrob na světě mnoho není, jedna je v Německu, jedna ve Velké Británii a Jižní Koreji. Proto také dodává skutečně na světové trhy. Pokud má klienty v České republice, tak jsou to stejně nadnárodní zahraniční firmy.

Vítězem se letos stala společnost Phonexia, která se zabývá vývojem technologií pro řečovou analytiku a hlasovou biometrii. Jako první na světě pro identifikaci mluvčího používá výhradně neuronové sítě s cílem dosáhnout nejvyšší přesnosti a rychlosti. Dokáže podle hlasu rozpoznat identitu mluvčího, jeho pohlaví, mluvený jazyk či přepsat řeč do textu. To vše v rámci jedné modulární a snadno integrovatelné platformy. Phonexia vznikla před patnácti lety z hlasové skupiny na brněnské Fakultě informačních technologií.

Vítěznou živnostnicí je obuvnice Eva Klabalová. Uspěly její tenisky vyráběné lokálně ve Zlíně, s pomocí existujícího strojního vybavení, ze zbytkových a odpadních materiálů.

TZ