Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V přestavěné Tilii v Rychnově u Jablonce budou sídlit služby a nově i městský úřad

14. 08. 2023 | 15:44

Zhruba o čtvrt roku déle potrvá v Rychnově u Jablonce nad Nisou stomilionová přestavba nevyužívaného objektu známého jako Tilia. Původně měla být hotová v létě, kvůli vícepracím to bude na podzim. Třítisícové město tam bude mít centrum služeb a půjde i o nové sídlo městského úřadu.

tilia1
Foto z www.rychnovjbc.cz

Před otevřením bude nutné interiéry ještě zařídit a vybavit, řekl dnes ČTK starosta Rychnova Tomáš Levinský (Rychnováci).

"Otevírat budeme nové centrum postupně. Myslím, že tak od přelomu letošního a příštího roku. Bude se tam stěhovat vícero subjektů a pravděpodobně nejdříve lékaři," uvedl starosta. V přízemí léta nevyužívaného a chátrajícího objektu bude informační centrum, lékařské středisko, lékárna a služebna strážníků. V prvním patře bude městský úřad včetně zasedací místnosti a ve druhém patře knihovna a dvě třídy základní umělecké školy.

Foto z www.rychnovjbc.cz

Objekt tak získá využití, k jakému byl v centru města za minulého režimu původně stavěn. Po listopadu 1989 ho využívala společnost podnikající v nábytkovém kování. Město koupilo Tilii v dražbě před devíti lety a na jeho rekonstrukci získalo dotaci 37 milionů korun ze Státního fondu podpory investic.

Přestavba začala loni na jaře a potrvá déle kvůli tomu, že budova byla v horším stavu, než se čekalo. "Třeba při založení stavby se zjistilo, že tam jsou špatné základy, a také zdi nebyly spojené s ostatními částmi tak, jak by měly být," uvedl Levinský. Kvůli vícepracím i zdražení stavebních materiálů cena za rekonstrukci objektu stoupla zhruba o sedm milionů na více než 103 milionů. Práce se podle starosty chýlí k závěru. "Někdy v říjnu bychom měli mít kolaudaci," řekl.

Poté bude potřeba interiéry ještě vybavit, dodavatele bude Rychnov podle starosty hledat ve výběrovém řízení. "Je tam předpoklad nějakých pět milionů korun. Z toho tři miliony jsou na vybavení knihovny, na to máme alokované finanční prostředky z IROP přes Místní akční skupinu Podještědí," dodal Levinský.

čtk