Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Tanvaldu stoupne roční sazba za odvoz odpadu na 1020 korun, to je navýšení zhruba o 40 procent

16. 11. 2023 | 9:12

Roční poplatek za svoz a likvidaci komunálního odpadu stoupne v Tanvaldu na Jablonecku zhruba o 40 procent. Letos obyvatelé platili 720 korun, příští rok to bude 1020 Kč. Novelu vyhlášky o místním poplatku za obecní systém odpadového hospodářství dnes schválilo zastupitelstvo šestitisícového města. Pro hlasovalo 17 z 18 přítomných zastupitelů. Důvodem ke zvýšení sazby po dvou letech jsou podle starosty města Vladimíra Vyhnálka (Volba pro město) zvyšující se náklady na likvidaci odpadů.

odpady mad plasty
Ilustrační foto: Mad

"Úprava ceny je podle skutečných nákladů a ty nezvyšuje město, ale městu jsou zvyšované prostřednictvím svozové firmy či vládního konsolidačního balíčku," řekl dnes Vyhnálek ČTK. Do zvýšení poplatku tak město podle něj promítne i nárůst sazby DPH o šest procent, z 15 na 21 procent.

V Libereckém kraji je Tanvald podle dostupných informací nejspíš prvním městem, kde roční sazba na tomto poplatku přesáhne 1000 korun. Podle starosty ale ani tato výše nepokryje veškeré náklady. "Máme přesnou kalkulaci, kolik nás svoz odpadů stojí, a víme, že kdybychom to všechno převedli na našeho poplatníka, tak to je asi 1240 korun," dodal. Loni podle něj náklady na odpadové hospodářství ve městě dosáhly téměř osmi milionů korun a město se na tom podílelo skoro třemi miliony.

Poplatek za svoz odpadu příští rok zvýší i některá další města v Libereckém kraji. Nejvýraznější změna čeká obyvatelé České Lípy, kteří tento poplatek začnou platit po 14 letech. Za svoz a likvidaci odpadu ve třetím největším městě v kraji zaplatí obyvatelé příští rok 960 korun. Skoro o dvě třetiny stoupne roční sazba v Doksech na Českolipsku, a to z 520 na 840 korun. V Jilemnici bude nárůst zhruba čtyřicetiprocentní z 560 na 780 korun. O čtvrtinu více než letos zaplatí obyvatelé Turnova. Základní roční poplatek za osobu radnice čtvrtého největšího města v kraji zvýší po 11 letech z 660 na 840 korun.

čtk