Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vánoční odpad budou Jablonečané třídit několika způsoby

18. 12. 2019 | 12:02

Vánoce znamenají také větší množství odpadu, ať už komunálního, nebo toho, který lze třídit. Stejně jako v předchozích letech město připravilo společně se svozovou službou mimořádné probírkové svozy na sídlištích.

odpady třídění odpadu jablonec  ul. Saskova
Ilustrační foto

Po Jablonci je rozmístěna téměř tisícovka barevných kontejnerů, které vždy o Vánocích praskají ve švech. „Určitě nemusíme připomínat, že papír patří do modrého kontejneru, plasty do žlutého, sklo do zeleného,“ říká Barbora Šnytrová z oddělení správy veřejné zeleně jabloneckého magistrátu a dodává, že často se chybuje v odkládání nápojových kartonů - tzn. krabic od mléka, džusů apod. „V Jablonci se dávají společně s plasty do žlutých kontejnerů. Plechovky a konzervy patří do šedých kontejnerů na kovy, nepotřebné oblečení do bílých kontejnerů na textil a drobné spotřebiče a použité baterie do červených nádob na elektroodpad. Pokud budete smažit kapra či řízky, můžete zbylý olej slít do PET lahve a odnést do speciální nádoby na jedlé oleje a tuky.“

Šedé nádoby na oleje a tuky jsou ve všech pěti jabloneckých sběrných dvorech – na Proseči i v ulicích Smetanově, Belgické, Želivského a Dalešické – a Jablonečané tak mohou odevzdat oleje a tuky, které zbydou po smažení, fritování apod. „Do nádob nepatří minerální oleje -motorové, převodové či hydraulické - maziva a kapaliny. Ty se odevzdávají jako nebezpečný odpad ve sběrném dvoře ve Smetanově ulici nebo při ambulantních svozech,“ připomíná Šnytrová. „Před vložením odpadu do kontejneru je potřeba minimalizovat jeho objem, tzn. papírové krabice rozložit, PET lahve a krabice od mléka sešlapat. Často se stává, že krabice od nového domácího spotřebiče zabere celý kontejner a další odpad už se tam nevejde. Obzvláště o svátcích je na toto potřeba myslet,“ uzavírá Barbora Šnytrová.

Nadměrné množství komunálního odpadu v období Vánoc a na přelomu roku každoročně plně zaměstnává pracovníky svozových firem a všechny, kteří mají co do činění s odpadovým hospodářstvím města. „Stejně jako v minulých letech město připravilo ve spolupráci se svozovou firmou mimořádné probírkové svozy na sídlištích. Kontejnery budou vyvezeny i mimo svozové dny, aby se zvětšila kapacita pro odložení odpadu,“ ujišťuje Jablonečany Šnytrová s tím, že objemný odpad je třeba ukládat na sběrné dvory.

provoz-sbernych-dvoru-o-vanocich.html

TZ/Jana Fričová