Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ve školce v areálu jablonecké nemocnice mají přednost děti zaměstnanců a záchranné služby

28. 04. 2021 | 10:09

Zápis do jabloneckých mateřských škol pro školní rok 2021/2022 je stanovený na úterý 11. a středu 12. května od 8 do 16 hodin. Povinné předškolní vzdělávání se týká dětí narozených do 31. 8. 2016, rozhodnutí o přijetí do školek zveřejní ředitelky 25. května. Na rozdíl od základních mají mateřské školy schválený jen jeden školský obvod, tedy celé město.
 

děti pákaOrez
ilustrační foto

V praxi to znamená, že si rodiče mohou zvolit pro své dítě kteroukoli mateřskou školu v Jablonci. K zápisu musí přijít povinně všechny děti, kterým bude do konce srpna pět let, a ty, které letos dostaly odklad povinné školní docházky. „Pro ně je předškolní vzdělávání bezplatné, tzn. nehradí pobytné, ale pouze stravné,“ říká Alena Purmová z oddělení školství jabloneckého magistrátu a dodává, že všem dětem, které oslaví do konce srpna třetí narozeniny, mají trvalé bydliště v Jablonci a přijdou k zápisu, zákon místo ve školce garantuje.

„Není však 100% jisté, že dítě přijme ta školka, kam rodiče podají přihlášku,“ upozorňuje. V případě nedostatečné kapacity nabídne školka rodičům jinou školu nebo možnost, například soukromá zařízení, která působí ve městě. Kontakty na ně najdou zájemci na webu města, v sekci Vzdělávání, v kapitole Podpora při péči o děti ve věku 2-5 let. „Jablonec už řadu let finančně přispívá jabloneckým rodinám na pobyt dítěte v registrovaných soukromých zařízeních, která mají s městem uzavřené smlouvy o spolupráci. Příspěvek je určený pro děti od dvou let s trvalým pobytem v Jablonci, oba rodiče musí dodat potvrzení o zaměstnání a nesmí mít vůči městu dluh,“ připomíná Purmová.

Ve školce v areálu nemocnice mají přednost děti zaměstnanců nemocnice a záchranné služby. Volná místa pak školka doplňuje dětmi mladšími tří let, které zpravidla ve třech letech přestupují do jiné MŠ.

Žádost o přijetí mají mateřské školy k dispozici na svých webech, po domluvě si je rodiče mohou vyzvednout i přímo ve školce. Doložit k nim musí rodný list dítěte, potvrzení o očkování od pediatra, občanský průkaz a, pokud žádají o přijetí do speciální třídy, je nutné také doporučení školského poradenského zařízení. Vyplněné žádosti s přílohami je třeba odevzdat 11. nebo 12. května, a to datovou schránkou nebo e-mailem s elektronickým podpisem – pokud elektronický podpis není k dispozici, pak musí rodič přijít žádost nejpozději do pěti dnů do školy podepsat. Poslední možností je vhodit přihlášku do poštovní schránky školky. 

Každá z přijatých žádostí dostane své registrační číslo, které rodiče mohou dostat hned při osobním předání žádosti, přijetí čísla e-mailem či datovou schránkou je třeba ředitelce školy potvrdit.

Hodnocení žádostí, kontrola a jejich případné doplnění potrvá do 25. května, kdy ředitelky zveřejní seznam přijatých dětí, jejichž identitu budou krýt registrační čísla, na webu MŠ a vytištěné na veřejně přístupném místě. Rozhodnutí, že dítě není přijaté, ředitelka oznámí rodičům písemně, ti se proti němu mohou do 15 dnů od doručení odvolat.

Podrobnosti k zápisu jsou na webu města a mateřských škol.

JN/Jana Fričová