Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vězni pomáhají s úklidem a opravami školy v Rýnovicích. Práci mimo mříže mají za odměnu

14. 02. 2022 | 14:14

Odsouzení z Věznice Rýnovice pomáhají o jarních prázdninách při úklidu a opravách v Základní škole v Jablonci nad Nisou - Rýnovicích. Práce mimo zdi věznice je pro ně odměnou a ve škole si je nemohou vynachválit. Škola s věznicí spolupracuje pět let, vězni pomáhají několikrát do roka nejen při drobných opravách a úklidu, ale také například při úklidu zahrady a údržbě kolem školy, řekla dnes ČTK ředitelka školy Jana Mašindová.

veznijablonec2irma
Foto: Artur Irma

"Byl to nápad jednoho tatínka, který je zaměstnancem věznice Rýnovice," řekla Mašindová. Trvalo podle ní ale několik let, než se nápad podařilo zrealizovat. "Pokud nám to situace dovolí, tak chodí minimálně jednou za dva měsíce, pokud je to potřeba i častěji. Obrovský přínos pro mě a pro uklízečky naší školy je mytí oken, protože těch máme na škole 176. Na podzim se rozjela výměna plotu kolem školy, dneska nám tu demontují nábytek, protože jsme zakoupili nové lavice," dodala ředitelka a přiznala, že ostatní ředitelé jí tuto pomoc závidějí.

Foto: Artur Irma

Odsouzení, kteří chodí do školy pomáhat, jsou podle mluvčí věznice Moniky Králové zařazeni do léčebného programu ve specializovaném oddělení ochranné léčby protitoxikomanické a protialkoholní. "Není to jediná jejich aktivita, pracují bez nároku na odměnu, například o uplynulém víkendu pomáhali při přípravách závodů psích spřežení v Zásadě, vězni tam také jezdí pomáhat při úpravách rašeliniště," dodala Králová. Při sněhových kalamitách vězni pomáhají také například s úklidem ve městě.

Že pracují zdarma, dnes ČTK potvrdil i Zdeněk Sobotka, který byl jedním z pěti odsouzených, kteří dnes ve škole pracovali. Ve sklepě demontoval židle a stoly určené na vyřazení a opravoval ty, které bude možné ještě použít. Ve škole nebyl poprvé. "Dostal jsem nabídku jít pracovat do školy za vzorné chování, tak jsem to hned přijal. Nemáme za to peníze, když tak dostaneme povolení k opuštění věznice a můžeme domů k rodinám," řekl muž původně vyučený opravářem zemědělských strojů.

Vězni dnes přiznávali, že je to pro ně vítaná možnost na chvíli uniknout z věznice. To potvrzuje i jejich terapeut Zdeněk Nagy, který kdysi s myšlenkou zapojit odsouzené do pomoci ve škole přišel. Zpočátku se podle něj objevily i hlasy proti spolupráci, když ale lidé z okolí viděli kus práce, který za odsouzenými ve škole a kolem zůstal, přicházeli se ptát, zda by nemohli pomoci i jim. "Třeba vyklidit garáž nebo kůlnu, to ale není možné," řekl Nagy.

Možnost zapojit se do aktivit mimo věznici je podle terapeuta pro odsouzené obrovský krok. "Můžou se posunout ve svém životě, v náhledu na trestnou činnost, na dosavadní způsob života, na vytváření žebříčku hodnot. Má to pro ně obrovský význam, oni dostanou důvěru. Obecně se jim moc nevěří, zpravidla jsou to recidivisti, kteří mají problém kdekoliv se objeví, a tady se s nimi zachází jako s partnery a oni si toho obrovsky váží. A nikdy tady není problém s tím, že by se museli do práce popohánět," dodal Nagy.

čtk