Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vězni z Rýnovic pomáhali o víkendu pod dohledem myslivců zachraňovat srnčata při senoseči

12. 06. 2023 | 12:26

Vězni z jablonecké věznice Rýnovice pomáhali o víkendu zachraňovat srnčata při senoseči. Zapojilo se 24 odsouzených, kteří pod dohledem myslivců prošli přes 60 hektarů kolem Bezděčína na Jablonecku. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí radnice Monika Králová.

srnec mládě fawn-6260825 1280
Ilustrační foto

"Cílem bylo z polí vyhnat, popřípadě vynést malá srnčata před příjezdem zemědělců a zachránit je tak před posečením. Odsouzeným se podařilo vyplašit desítky srnců i malých srnčat. Jedno mládě odsouzený vynesl, zabalené v travním porostu, na kraj lesa," uvedla Králová.

Podle dobrovolníků ročně v ČR zahynou při senosečích desítky tisíc srnčat. Zemědělci mají podle zákona povinnost seč ohlásit předem myslivcům a ti mají povinnost udělat opatření k záchraně zvěře, avšak ne vždy mají dostatek kapacit všechny louky projít tak, aby odhalili všechna mláďata. Senoseč se navíc nedá naplánovat kvůli počasí týdny dopředu, ale spíše dny. Vězni z Rýnovic louky kolem Bezděčína prošli na žádost mysliveckého spolku Jenišovice–Bezděčín.

"Pro odsouzené to však není první aktivita zaměřená na ochranu přírody. Vězni se již několik let starají o přírodní památku Zásada pod školou, kde se nachází mokřadní louka. Její údržba vyžaduje náročnou ruční práci, protože na hodně podmáčená a těžko přístupná místa se stroje nedostanou," uvedla mluvčí věznice. Na rozlehlých podmáčených lučinách vězni sekají trávu a zbavují je i nežádoucího porostu, který ohrožuje vzácné a chráněné rostliny.

Vězni z Rýnovic letos také pomáhali při rekonstrukci hradu Frýdštejn, několik víkendů upravovali zahradu v jabloneckém Domě dětí a mládeže Vikýř, pomáhali ve školách, domově důchodců i při úklidu nepořádku v Jablonci nad Nisou a přilehlých obcích.

čtk