Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vodní záchranáři zůstanou na Tajvanu, zázemí najdou v mobilních buňkách. Město za ně zaplatí 100 tisíc

14. 03. 2023 | 10:38

Vodní záchranáři v létě u jablonecké přehrady budou. Než získají stabilní základnu, najdou zázemí v mobilních buňkách na břehu Tajvanu v těsném sousedství s loděnicí TJ Delfín. Úhrada za pronájem buněk bude směřovat za městem. To ze svého rozpočtu za pronájem buňek včetně instalace zaplatí zhruba 100 tis. Kč korun za letní sezónu.

ODMtriatlo
archivní ilustrační foto z Tajvanu, místa u jablonecké přehrady.

O tom, kde bude nová trvalá základna záchranářů, zatím není rozhodnuto. Město podle něj zatím nezavrhlo rozpracovanou verzi nového zázemí pod restaurací Volt, přednost ale dává zařazení stanice do areálu nových Slunečních lázní.

Dřevěnou stavbu Slunečních lázní z roku 1927 zničil loni v srpnu požár. Z areálu nic nezůstalo, škodu radnice odhadla na deset milionů korun, nájemci areálu vznikla škoda za více než 700.000 korun a na pronajatém zařízení za dalších zhruba 600.000 korun. Historický areál Slunečních lázní byl ve špatném stavu už dlouho před požárem. Pozemek je teď prázdný, o nové podobě areálu zatím město nerozhodlo.  čtk

„O přítomnost vodních záchranářů u nádrže Mšeno v průběhu letní sezóny samozřejmě stojíme. Proto jsme okamžitě, jak jsem se dozvěděli, že dostali výpověď z dosavadního zázemí, začali jednat o náhradním prostoru,“ říká jablonecký náměstek primátora pro rozvoj a digitalizaci Jakub Chuchlík.

Jednání mezi vodní záchrannou službou (VZS) a městem trvala několik měsíců a vyvrcholila v pátek 11. března na valné hromadě VZS, které se náměstek Chuchlík zúčastnil. „Debata to byla konstruktivní a vstřícná. Probrali jsme dvě varianty možného umístění prozatímního zázemí záchranářů a vysvětlil jsem důvody, proč město preferuje břeh Tajvanu. Nakonec jsme se dohodli,“ konstatuje Jakub Chuchlík.

Na stole byly dvě varianty, kde by provizorní zázemí vodních záchranářů v létě mohlo být. Záchranáři preferovali pozemek po shořelých Slunečních lázních, město zase břeh na Tajvanu. Tam nakonec zázemí také bude. „Na Tajvanu ve zděných toaletách má VZS už nyní sklad i vyčleněné sociální zařízení. Na břehu vedle loděnice TJ Delfín proto umístíme pronajaté buňky, v nichž bude sklad, denní místnost pro služby a místo pro poskytnutí zdravotní pomoci,“ připomíná náměstek s tím, že město sice definitivně nezavrhlo rozpracovanou verzi nového zázemí pod restaurací Volt, přednost však dává zařazení stanice do areálu nových Slunečních lázní, na jejichž projektu se nyní bude pracovat.

JN/Jana Fričová