Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vratislav Karel Novák, autor jabloneckého Rybářského prutu a pražského Metronomu, by oslavil 80. let 

27. 11. 2022 | 15:17

Osmdesáti let by se 13. prosince dožil významný jablonecký sochař Vratislav Karel Novák. Zvláště v Jablonci je známý svými plastikami – Rybářský prut na břehu přehrady Mšeno, červená Vrtule ve Mšeně nebo Krychle v areálu ZŠ Liberecká.

JNRybářský prut Jablonec n. N. rok vzniku 1989 foto Petr Vobořil 2018
Rybářský prut Jablonec n. N., rok vzniku 1989, Foto Petr Vobořil, 2018

Široká veřejnost jej zná jako autora kinetické plastiky Stroj času – Metronom na hraně pražské Letenské pláně. Jablonec si toto výročí připomene výstavou v přízemí radnice, kterou zahájí vernisáží 13. prosince v 17 hodin.

Do Jablonce Vratislav Karel Novák přišel z Prahy studovat na uměleckoprůmyslovou školu a poté pokračoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Od roku 1968 se začal věnovat vlastní tvorbě ve svém ateliéru v barokní faře v Rýnovicích, poté se spolužákem ak. soch. Janem Lukášem od konce 60. let si pronajal starou kovárnu ve Mšeně, kde společně tvořili. V roce 1977 vznikla plastika z leštěné mosazi Ruce a reliéf Hudba pro Městskou knihovnu v Jablonci, vytvořil dřevěnou plastiku Koule pro Restauraci mladých na Rýnovické ulici, navrhl parková svítidla jabloneckého sídliště U Nisy III. a v roce 1982 byla osazena mobilní plastika Vrtule pro nové sídliště ve Mšeně. Roku 1984 V. K. Novák vytvořil Krychli pro areál jablonecké ZŠ Liberecká a pět let poté byl na břehu přehrady instalován Rybářský prut. Pro jablonecké veřejné budovy vznikla v roce 1986 nerezová plastika Vlny do bazénu a 1994 otáčivé zlaté Tyče v přepážkové hale České spořitelny.

Výstavu s názvem A stále se točí.... k 80. výročí narození sochaře Vratislava Karla Nováka pořádá statutární město Jablonec nad Nisou a Spolek přátel díla VKN v přízemí jablonecké radnice od 13. 12. do 27. 1. 2023, přístupná bude v otevíracích hodinách magistrátu.
 

Zdroj: K. N. Nováková - Autor Udice realizoval své plastiky nejen v Jablonci, Jablonecký měsíčník, prosinec 2022

JN/Jana Fričová