Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výroba nápojů jablonecké firmy Kitl roste, areál přestává stačit

19. 07. 2019 | 17:58

Jablonecký výrobce sirupů, medicinálních vín a medovin Kitl zvyšuje výrobu. Loni firma na trh dodala zhruba 700.000 lahví, o 40 procent víc než o rok dříve. I letos produkce dál roste, i když už ne tak strmě. Kapacitu areálu v Jablonci nad Nisou firma brzy přeroste, proto plánuje už v srpnu zahájit rekonstrukci areálu bývalé Vratislavické kyselky, který loni koupila. Přestěhovat by se tam mohla do dvou let. U příležitosti Dne otevřených sudů to dnes ČTK řekl jednatel společnosti Kitl Jan Vokurka.

KITL Syroby z Jablonce, zázvorový a bezový. menší
Ilustrační foto

"Už jsme získali všechna stavební povolení a vybrali jsme i stavební firmu. Rekonstrukce je naplánovaná na rok a půl a měla by být hotova do konce příštího roku," doplnil. Zrekonstruovat chce firma nejprve halu proti takzvanému zámečku, kam přesune svou výrobu. "Musíme to dělat postupně, prioritou je, abychom měli kde vyrábět a skladovat," řekl Vokurka. Nejprve by se podle něj měla do areálu přestěhovat výroba sirupů a medicinálních vín a medovin, do budoucna ale firma počítá i se stáčením vratislavické minerálky. "Kyselka je bonus k naší produkci, čerpat vodu ale není jednoduché a využívání toho zdroje je omezené zákonem," dodal.

Jablonecká firma Kitl vyrábí od roku 2007, kdy uvedla na trh svůj první likér Kitl Šláftruňk, což je medicinální víno na spaní. Vyrábí se ze sedmi bylinek a hroznového moštu. Postupně se sortiment rozšířil. K nejoblíbenějším produktům dnes patří bylinné a ovocné sirupy pro domácí limonády. Firma je vyrábí podle tradičních receptur a často v kvalitě bio. "Nejoblíbenější je malina, což je typicky česká záležitost," řekl Vokurka. Zájem roste o sirup z bezového květu, který je podle něj také českým specifikem. Bez v biokvalitě si pro tento sirup pěstuje firma ve vlastních sadech. Novinkou letošního roku je okurka.

I když sirupy od Kitla na trhu nepatří k nejlevnějším, jejich obliba roste. "Jako národ bohatneme a také si víc uvědomujeme, že to, co jíme a pijeme, je náš pohon, který nás žene vpřed. Lidé si uvědomují, že investice do toho, co jím a piju, je důležitá. Navíc značka Kitl už začíná být poměrně známá a já věřím, že vzniká nový trend, a to, že si uvědomujeme, že jsme Češi, a že chceme podporovat české výrobce a české značky. Mám pocit, že Češi začínají být hrdí na produkty, které tady máme," dodal Vokurka.

čtk