Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výstava Heckelových fotografií v Jablonci připomene tragickou expedici na Huascarán. Začíná dnes

29. 11. 2019 | 5:32

Přes 70 velkoformátových fotografií horolezce Viléma Heckela, jeho publikace a osobní věci z výprav budou v Domě Scheybalových v Jablonci nad Nisou. Připravovaná výstava je připomínkou tragické výpravy československých horolezců v Peru v roce 1970.

Heckel 01
Vilém Heckel při zimním přechodu Vysokých Tater 1955

Zahynula tehdy celá patnáctičlenná expedice, mezi nimi i Heckel. Neštěstí každoročně připomíná lyžařský běh Jizerská 50 - Memoriál Expedice Peru 1970, na který se sjíždějí závodníci z celého světa, uvedl ředitel jabloneckého kulturního a informačního centra Petr Vobořil.

"Huascarán - jen málokdo v našem kraji neslyšel o tomto neštěstí, mnoha lidí se ztráta dotkla osobně. Je to téměř padesát let, a přesto jsou mezi námi ti, kdo mají událost v živé paměti," uvedl Vobořil. Výstavu podle něj připravují ve spolupráci s Heckelovou dcerou Helenou, která se stará o rozsáhlý archiv svého otce. "V němž je systematicky uloženo přes 60.000 negativů. Některé z nich nebyly dosud zveřejněné," dodal Vobořil.

Foto z www.informuji.cz

Vernisáž v domě národopisců Scheybalových, který provozuje městské infocentrum, bude v pátek od 17:00. Výstava potrvá do 15. února a představí jednotlivé části tvorby Viléma Heckela v kontextu s jeho životní cestou. Od Tater přes Krkonoše, Jizerky a Český ráj dokumentoval Heckel českou horolezeckou špičku v období od 50. do 70. let minulého století. Středem jeho zájmu nebyly však jen hory. Vytvořil celou řadu portrétů, zachytil architekturu, atmosféru měst, křivolakých ulic, intimních chvil, okamžiků, struktur krajiny. Za svého života vydal deset publikací, všechny budou na výstavě v Jablonci. Heckel se narodil před 100 lety v Plzni a zemřel o 52 let později 31. května 1970 v horolezeckém táboře zavalen lavinou bahna a kamení při zemětřesení pod horou Huascarán.

Huascarán v roce 2015, archivní foto

K tragické události vydá jablonecká Česká mincovna limitovanou emisí medaile podle návrhu akademického sochaře Jiřího Dostála. "Jde o výjimečnou ražbu k 50. výročí této tragédie mimo emisní plán České mincovny. Pro rodiny zahynuvších horolezců připravujeme medaile o váze troyské unce ryzího stříbra číslované na hraně a v číslovaném blistru, kde na rubu dvojjazyčně představíme tragický příběh z roku 1970," uvedla Lenka Klimentová z České mincovny. Předávat je budou podle abecedního pořádku v předvečer únorového závodu běžkařů. Stejné stříbrné medaile, ale již bez číslování na hraně, dostanou tři nejlepší z hlavního závodu mužů a žen. Sto kusů stříbrných medailí získá také pořadatel závodu pro významné sportovce, partnery a hosty. V běžném prodeji medaile nebudou.

čtk