Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výstava Konfiskované osudy v Domě Scheybalových mapuje záchranu kulturních památek po 2. světové válce

28. 09. 2019 | 8:26

Na úterý 1. září připravila Městská galerie MY společně s Ústavem dějin umění Akademie věd ČR vernisáž výstavy Konfiskované osudy - Umělecké památky z německého majetku získaného československým státem a jejich severočeští majitelé. Začátek je v Domě Jany a Josefa V. Scheybalových v 18 hodin, výstava potrvá do 1. prosince.

Jablonec TIC menší
Foto: JKIC

Tato výstava mapuje záchranu kulturních památek v době po druhé světové válce a připomene rovněž záslužnou činnost sběratele Josefa Scheybala staršího a výtvarníka a pedagoga Viktora Vorlíčka,“ říká galerista Jan Strnad s tím, že expozice je součástí badatelského projektu Ústavu dějin umění Akademie věd České republiky zaměřeného na mapování uměleckých předmětů, starožitností, knih a vzácných tisků zestátněných po roce 1975 občanům německé národnosti v severočeském regionu. „Vystaveny budou obrazy místních malířů W. F. Jägera, K. Deckera a R. Felgenhauera i umělecké předměty z majetku místních průmyslnických rodin i šlechtických rodů,“ zve do Městské galerie MY Strnad.

Na výstavu Konfiskované osudy bude volně navazovat přednáška historičky Ústavu pro studium totalitních režimů Dity Homolové na téma Sudetoněmecká šlechta v Československu 1918-1945. Začíná v Domě Scheybalových ve středu 23. října od 17 hodin.

TZ/Jana Fričová