Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výtěžek dřevosochání v Desné půjde na rekonstrukci jeviště v kulturním domě Sklář

30. 05. 2019 | 9:31

AKTUALIZOVÁNO, PŘIDÁNA FOTOGALERIE: Na rekonstrukci jeviště v kulturním domě Sklář půjde letošní výtěžek dřevosochání v Desné v Jizerských horách. Letos na zahradě Riedelovy vily tvoří od pondělí 12 umělců. ČTK to za organizátory sympozia řekla Lenka Neumannová.

sochdesna3
Foto: Artur Irma

"V úterý nám nepřálo počasí. Lilo, byly to provazce vody, ale dnes se už zpoždění dohání. Od rána vrčí pily," uvedla. Na zahradě budou umělci tvořit až do pátku. Zájemci si jejich díla budou moci zakoupit při sobotní aukci na Desenské pouti. Co umělci vytvoří, se lze zatím jen dohadovat. Není určené žádné téma. Zřejmě ale půjde o netradiční lavičky, lehátka, rozcestníky či sochy zvířat. "Kdo by si chtěl doplnit něčím netradičním zahradu nebo ozvláštnit prostor u domu, tak si určitě vybere," řekla Neumannová.

Sympozium se v Desné každoročně koná od roku 2002, výtěžek je určený pokaždé pro někoho jiného. Letos se organizátoři rozhodli podpořit místní divadelní spolek Vojan, jehož domovskou scénou je kulturní dům Sklář v Desné. "Nevyhovující jsou jevištní tahy. Systém, co tady máme, už je zastaralý. Máme nabídku na částečnou rekonstrukci a uzpůsobení jeviště, aby to vyhovovalo současným požadavkům, parametrům a technickým normám," dodala Neumannová. Vojan při dřevosochání odehraje jedno představení, ve čtvrtek večer ve Skláři uvede Do hrobky tanečním krokem.

Loni aukce vydražených děl z dřevosochání vynesla skoro 146.000 korun, peníze byly určené na výstavbu vyhlídkové plošiny u přehrady Souš a pokračující obnovu Riedelovy hrobky na návrší nad Desnou. Výtěžky z předchozích ročníků šly většinou na aktivity neziskových organizací, podporu získal například Červený kříž, Kapka naděje, liberecká dětská psychiatrie nebo nadace na záchranu Jizerských hor.

čtk