Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Z bývalé sklárny v Josefově Dole by měly být apartmány, investor bude na projektu spolupracovat s pirátským kandidátem na hejtmana

21. 01. 2020 | 11:24

AKTUALIZOVÁNO: Z bývalé sklárny a pily v Josefově Dole na Jablonecku by měly být apartmány. Nevyužívané areály v rekreační oblasti v Jizerských horách koupila investiční skupina Canicula Invest bývalého předního manažera Penty Zdeňka Kubáta. Do tří let chce za čtvrt miliardy korun budovy zhruba na čtyřhektarovém pozemku proměnit v apartmánové a rodinné domy. Informuje o tom deník E15.

"Získali jsme dva areály v samotném centru obce. Snaha je zachovat co nejvíce industriální charakter původních objektů, který je typický pro obec i celý region. Zároveň nabídneme tři desítky moderních apartmánů a několik rodinných domů," řekl deníku Kubát. Apartmánové domy mají podle něj doplnit restaurace a další služby pro rekreační, sportovní a kulturní vyžití. Pokud získá všechna povolení, mohly by práce začít už příští rok.

Skupina Canicula Invest bude na projektu spolupracovat s pirátským kandidátem na hejtmana Libereckého kraje Zbyňkem Miklíkem. Ten vlastní jednu z bývalých sklářských budov a v celém projekt má mít desetinový podíl. Masivní výstavbu, která vyžaduje změnu územního plánu, musí schválit obec. "Josefův Důl je hluboce podinvestován, a to i přes rekreační potenciál, který jeho poloha nabízí. Věříme proto, že náš projekt dává smysl nejen ekonomicky, ale i z hlediska rozvoje obce," řekl Kubát.

Foto: Artur Irma

Josefův Důl přestavbu bývalé sklárny na apartmány vítá

Starosta Josefova Dolu v Jizerských horách Jan Miksa záměr soukromého investora přestavět bývalou sklárnu na apartmány hodnotí kladně. Z obce zmizí chátrající nevyužívaná stavba a pomůže to i rozvoji cestovního ruchu, řekl Miksa ČTK. Deník E15 dnes uvedl, že investiční skupina Canicula Invest bývalého manažera Penty Zdeňka Kubáta chce proměnu uskutečnit do tří let. Za čtvrt miliardy korun plánuje na čtyřhektarovém pozemku postavit apartmány a rodinné domy.

Podle starosty jim projekt investor představil loni. "Je to běh na dlouhou trasu, bude tam potřeba změna územního plánu," řekl dnes Miksa ČTK. Podle něj zastupitelé záměr vítají. "Je to lepší než to, co tam je teď," uvedl. Odhaduje, že sklárna je uzavřená už minimálně 20 let.

Josefův Důl leží v srdci Jizerských hor v údolí řeky Kamenice. V minulosti byla oblast významným sklářským centrem, v současné době se však orientuje především na turistický ruch. "Je to lepší a lepší, turistů přibývá," uvedl Miksa. Díky turistům a chalupářům se v obci s 900 stálými obyvateli počet lidí, kteří tam jsou, zvyšuje v některých dnech na trojnásobek. "Na Vánoce tady je 2500 až 3000 lidí," uvedl starosta. V obci jsou podle něj zatím jen penziony a chalupy. Apartmány tam nemají a stavět na zelené louce se nedá. "Není kde stavět," dodal Miksa.

Foto: Artur Irma

Pokud skupina Canicula Invest získá všechna povolení, práce zahájí už příští rok. "Získali jsme dva areály v samotném centru obce. Snaha je zachovat co nejvíce industriální charakter původních objektů, který je typický pro obec i celý region. Zároveň nabídneme tři desítky moderních apartmánů a několik rodinných domů," řekl deníku E15 Kubát. Apartmánové domy mají podle něj doplnit restaurace a další služby pro rekreační, sportovní a kulturní vyžití. "Josefův Důl je hluboce podinvestován, a to i přes rekreační potenciál, který jeho poloha nabízí. Věříme proto, že náš projekt dává smysl nejen ekonomicky, ale i z hlediska rozvoje obce," dodal Kubát.

čtk