Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Z Jablonce do Dolní Černé Studnice pojedou řidiči po novém bezmála kilometrovém úseku silnice

08. 10. 2019 | 15:52

Kompletní rekonstrukci bezmála kilometrového úseku silnice III/2879 z Jablonce nad Nisou do Dolní Černé Studnice na Jablonecku dokončil Liberecký kraj. Nyní nově tu nechybí svodidla, dopravní značení a další úpravy. Řidiči se navíc svezou po zbrusu novém povrchu.

Silnicečerná studnice
Foto: LK

Při této rekonstrukci jsme použili speciální technologii recyklace za studena s použitím výhradně hydraulických pojiv s příměsí nanovláken a bez použití asfaltových složek. Použité materiály jsou šetrnější k životnímu prostředí a zároveň pevnější, díky čemuž vydrží silnice v dobrém stavu déle. Nebude se tak muset opravovat často a ušetříme tím peníze, které můžeme využít na jiné rekonstrukce,“ uvedl náměstek hejtmana pro rezort dopravy, investic a veřejných zakázek Jan Sviták.

Silnice byla už ve špatném stavu. V povrchu byly díry, systém odvádění vody nefungoval, popřípadě úplně chyběl. Krajnice byly stržené a chyběla svodidla. V rámci rekonstrukce došlo k rozšíření opravovaného úseku silnice na šest a půl metru.

Úpravou prošla i křižovatka této silnice se silnicí III/28717. Vyrostl zde nový ostrůvek a po úpravě je průjezd křižovatkou snazší. „Křižovatka je nyní pro řidiče bezpečnější,“ zmínil Jan Sviták.Nová silnice, foto: LKV současné době se při úplném uzavření provozu pracuje na rekonstrukci navazujícího úseku silnice III/28741 z Dolní Černé Studnice na Pěnčín. Část dlouhá 330 metrů bude opravená nejpozději do konce října letošního roku, pokládání nového povrchu začne 23. října. „Opět se tu využije technologie recyklace za studena,“ zmínil náměstek.

Kraj získal na tuto akci dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši 85 procent. Celkové náklady dosahují částky 29,2 milionu korun.

LK/Jan Mikulička