Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Za problémy v dopravě v únoru a březnu vyměřil Jablonec ČSAD Slaný pokutu 106.750 korun

25. 05. 2023 | 15:06

Za problémy v městské dopravě v únoru a březnu vyměřil Jablonec nad Nisou dopravní společnosti ČSAD Slaný pokutu 106.750 korun. Sankci za únor přitom dnes jablonečtí zastupitelé snížili na polovinu. Jsou to pokuty, které město muselo uplatnit, protože je to dané ve smluvních podmínkách. Sankce uložila radnice za spoje, které nejely podle jízdního řádu nebo nevyjely vůbec. ČTK to řekl primátor Miloš Vele (ODS).

autobusjbc1
Foto: Artur Irma

Firma ze skupiny ICOM Transport vystřídala od 1. února v Jablonci společnost Umbrella Coaches and Buses, která zajišťovala MHD poslední dva roky. Zakázku získal nový dopravce na pět let, ve druhém největším městě v Libereckém kraji bude jezdit do konce ledna 2028. Začátek provázely problémy, někteří řidiči přejeli zastávky, některé spoje vůbec nevyjely, cestující si také stěžovali, že jim ukrajinští řidiči neuměli prodat jízdenku. Vše zkomplikoval odbavovací systém, který zkolaboval.

Jednatelka ČSAD Slaný Kateřina Kratochvílová žádala vedení města o prominutí sankce za únor, kdy práci řidičům komplikovala kromě nefunkčního odbavovacího zařízení také nesjízdnost silnic v podhorském městě. "Běžný cestující si neumí představit, pod jak velkým, a hlavně neustálým tlakem řidiči pracují. Jsou z celé situace vystresovaní. V takovém prostředí přesto řidič zodpovídá za cestující a musí dbát řádně na bezpečnost silničního provozu. Samozřejmě, pokud nejsou v psychické pohodě, není vždy snadné se usmívat na cestující, jak bychom si všichni přáli," řekla Kratochvílová ČTK.

Vedení města vyslyšelo žádost jen částečně, za únor tak dopravce zaplatí jen 35.850 korun a za březen 70.900 korun. "Situace v dopravě se už ale velmi zlepšila a těch stížností proti tomu, co bylo na začátku, je v současné době minimálně," řekl Vele. Připustil ale, že jsou stále problémy s odbavovacím zařízením. "My ty strojky nevlastníme, máme je koupené jako službu, nastavili jsme si servisní mechanizmus, že když řidič zjistí poruchu, nahlásí to na dispečink, a oni to umí na dálku opravit. Za poslední týden byly hlášené dvě poruchy," dodal primátor.

ICOM pořídil pro Jablonec 27 nových hybridních autobusů - 23 velkých mercedesů a čtyři minibusy Rošero, vyrobené byly na míru požadavkům města. "Mají klimatizaci, informační systém, povelovou soustavu pro nevidomé, Wi-Fi, USB nabíjení pro drobná elektrozařízení i dávkovač dezinfekce. Autobusy Mercedes-Benz mají automatickou převodovku," řekla Kratochvílová. Všechny vozy jsou nízkopodlažní, zastávky vidí cestující na monitoru. Při startu ale byly problémy i s informačním systémem, službu vypověděly i dva ze čtyř minibusů, které museli opravit.

čtk