Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zájem o Dotek budoucnosti, tradiční přehlídku bižuterie Made in Jablonec, je menší než před covidem

05. 01. 2023 | 17:33

Zájem o tradiční módní přehlídku bižuterie Made in Jablonec je menší než před covidem. K dispozici je ještě zhruba čtvrtina vstupenek, ceny se přitom nezvedaly, řekl novinářům Pavel Kopáček, předseda představenstva Svazu výrobců skla a bižuterie (SVSB), který přehlídku organizuje.

madeinJablonecMad
archivní foto Mad. fotogalerie z www.kulturajablonec.cz

Po dvou letech se přehlídka znovu vrací do tradičního lednového termínu, předloni ji museli kvůli pandemii zrušit, loni byla kvůli covidovým opatřením na začátku roku posunutá na duben.

Modely a šperky pro letošní přehlídku připravilo 19 týmů, složených z módních návrhářů, firem a škol, bižuterních i šperkařských designérů. Modelky a účastnice Miss České republiky předvedou 12. ledna na molu ve velkém sále jabloneckého Eurocentra 61 modelů. Přehlídky jsou vždy dvě - od 17:00 a od 20:00. "Vstupenky tradičně začínáme prodávat 1. prosince a před pěti, šesti lety bylo už 7. prosince vyprodáno, teď lístky stále ještě jsou," doplnil Milan Kohout, který má za SVSB přehlídku na starosti.

Foto z www.kulturajablonec.cz

"Letošní přehlídka Made in Jablonec 2023 má název Dotek budoucnosti. Chtěli jsme, abychom po tom složitém období už nedělali žádné rekapitulace, chceme se dívat tam, kde by se měl design odbývat v příštích letech, některé modely už jsme viděli a jsou opravdu nádherné," řekl Kohout. Do týmu přehlídky se podle něj po delší době vrátila například přední česká módní značka E.daniely nebo brněnský návrhář Pavel Jevula, který na modelech spolupracoval s jabloneckou bižuterní firmou Lucid.

Lednové módní přehlídky bižuterie mají v Jablonci dlouholetou tradici. Ještě v hluboké totalitě je začal pořádat ÚBOK (Ústav bytové a oděvní kultury), pak jejich organizaci převzal koncern Jablonecká bižuterie. Po jeho rozpadu se přehlídek ujala bižuterní společnost Jablonex, když i ta v roce 2009 skončila, začal prezentaci místních bižuterních výrobců organizovat svaz. Koncipovaná je jako prezentace toho nejlepšího, co může Jablonecko ukázat, a do přípravy modelů se zapojují i umělecké školy.

čtk