Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Železný Brod dokončuje přestavbu bývalého výměníku na knihovnu

26. 11. 2019 | 12:11

Železný Brod na Jablonecku po více než roce dokončuje přestavbu bývalého dvoupatrového výměníku na knihovnu za 26 milionů korun. Starosta města František Lufinka (Za rozvoj města) předpokládá, že knihovna v nových prostorech na Jiráskově nábřeží by mohla začít fungovat v lednu.

knihaMladí
ilustrační foto

"Finišujeme, jsou tam už jen dodělávky, pracuje se v interiéru a montují regály. Jinak to základní stavební je u konce," uvedl starosta. Provoz v knihovně ve vile na Poříčí by měl skončit v polovině prosince, pak bude potřeba asi měsíc k přestěhování zhruba 20.000 svazků a revizi knižního fondu. "Předpokládáme otevření někdy v lednu," dodal Lufinka.

Výstavba nové knihovny se v šestitisícovém městě připravovala několik let, variant bylo více. Nakonec se radnice rozhodla přemístit ji do nevyužívaného výměníku, který sloužil až do 90. let minulého století pro vytápění pěti věžových domů z výtopny ŽBS. Výměník pak místní využívali jako prádelnu, posledních více než pět let byla dvoupatrová budova prázdná. Přestavbu na knihovnu platilo město převážně z vlastního rozpočtu. Získalo jen dotaci zhruba milion korun na zateplení objektu.

Vedoucí knihovny Dana Hudíková dnes pro ČTK uvedla, že nové prostory už nutně potřebovali. "Jednak jsme v takové problémové čtvrti a někteří lidé sem kvůli tomu nechtějí chodit a někteří rodiče pouštět děti. A kromě toho je nám knihovna už malá, regály máme nacpané k prasknutí," uvedla Hudíková. Ve špatném stavu je podle ní i budova. "Léta se už do toho neinvestovalo, protože tady byla vize knihovnu přemístit na vhodnější místo," dodala. Knihovna má zhruba 760 čtenářů, Hudíková předpokládá, že přestěhováním by jejich počet mohl stoupnout alespoň o třetinu. Rozšíří se i nabídka služeb. "My jsme tady neměli prostory třeba pro autorské čtení a tam bude přednáškový, multifunkční sál, který kromě nás budou využívat i jiné organizace. A chceme tam udělat i mobilní počítačovou učebnu, kde bychom chtěli dělat vzdělávací akce pro seniory," řekla.

Železný Brod není v kraji jediný, kdo letos budoval novou knihovnu. Před měsícem začala fungovat v nových prostorách v příhraničním Hrádku nad Nisou na Liberecku. Za vybudování atypické novostavby na místě bývalých pekáren v centru osmitisícového města zaplatila radnice 17 milionů korun.

čtk