Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Železný Brod si v hodnocení kvality života za poslední rok výrazně pohoršil

14. 08. 2019 | 5:01

AKTUALIZOVÁNO: Podmínky k životu v Železném Brodu na Jablonecku se za poslední rok výrazně zhoršily. Vyplývá to alespoň z Indexu kvality života 2019, který sestavuje společnost Obce v datech ve spolupráci s poradenskou firmou Deloitte. Ještě loni bylo město mezi více než dvěma sty hodnocenými na 46. příčce. Letos se propadlo na 125. místo, což bylo největší zaznamenané zhoršení v ČR. Důvody pro takové změny ale vedení města nevidí. ČTK to dnes řekl starosta František Lufinka (Za rozvoj města).

železný brod most Železný Brod menší
Ilustrační foto

Podle Deloitte si Železný Brod pohoršil v ukazatelích hazardu, stěhování mladých, dětských lékařů a v nezaměstnanosti. "Tenhle výzkum jde mimo nás, nikdy se nás nikdo na nic neptal. Neumím říct, kde se tyhle statistiky berou. Pokud jde o herny, máme to omezené vyhláškou, během posledních dvou let nám skončily dvě herny, takže v tomto směru se to zlepšuje," řekl.

Lufinka také nepozoruje, že by město opouštěli mladí lidé. "Je tu práce i možnost bydlení," poznamenal. Připustil ale, že se zhoršila dostupnost dětského lékaře. "Jedna ze dvou lékařek skončila a zatím se ji nepodařilo nahradit," dodal starosta. Třeba nezaměstnanost se meziročně snížila, na konci července dosahovala 3,4 procenta.

Index porovnává dostupná data ve všech 206 obcích s rozšířenou působností v Česku. Zahrnuje 29 parametrů, které vyjadřují úroveň zdraví, prostředí a dostupnosti zdravotní péče, podmínky pro práci, bydlení a vzdělání, dostatečnost služeb a také vztahy mezi lidmi, například ve formě spolkového života. Analytici podle Deloitte obce subjektivně nehodnotí, pracují s využitím metodik OSN a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Nejlépe se v Česku žije v Říčanech a nejhůř v Orlové.

U všech deseti sledovaných měst v Libereckém kraji se kvalita života podle výzkumu zhoršila. Nejlépe je na tom v kraji Turnov, který se ale z loňské desáté příčky posunul na 11. místo. Krajské město Liberec se z 68. místa propadlo na 91. příčku. Jablonec je na tom o něco lépe, když se posunul z 67. místa na 83. Nejhorší podmínky k životu má z měst v kraji Tanvald, který se posunul ze 180. místa na 183.

Pořadí měst v Libereckém kraji v žebříčku Indexu kvality života 2019:

město pořadí v ČR 2019 pořadí v ČR 2018
Turnov 11 10
Jilemnice 43 36
Semily 82 51
Jablonec nad Nisou 83 67
Liberec 91 68
Nový Bor 110 88
Železný Brod 125 46
Česká Lípa 163 162
Frýdlant 181 167
Tanvald 183 180

Zdroj: Deloitte

čtk