Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

5. ročník multižánrového festivalu opět oživí chátrající kostel nedaleko Liberce

22. 07. 2022 | 11:00

Léto a festivaly pod širým nebem zkrátka patří k sobě. Skvělá zpráva je, že tahle rovnice platí také letos. Návštěvníky všech generací od 22. do 24. července přivítá KUKOKLI 2022 (KULTURA KOSTEL KLID). Pátý ročník multižánrového festivalu opět oživí chátrající barokní kostel v Horním Vítkově u Liberce.

VItkovTOPFestival KUKOKLI 2019 4 nahled
archivní foto z předchozího ročníku

KUKOKLI není jen o hudbě, divadle, dobrém jídle, ale i o okolní přírodě, která umocňuje genius loci historického místa. KUKOKLI je také o snaze zpřístupnit mimořádně inspirativní prostor společným zážitkům, zachránit zapomenutý kostel a podpořit jeho opravu.

„Program je sestaven z kapel a interpretů, kteří nás baví, a to jak svou tvorbou, tak osobně, a kteří souzní s nevšední atmosférou kostela a okolí. Koncerty doplňují divadelní představení, pro která máme připravenou divadelní stage v beduínském stanu. Doprovodný program (slam poetry, autorská čtení, workshopy a další) si návštěvníci užijí v teepee nebo na louce. Zážitky návštěvníků jsou obohaceny kontaktem s přírodou a možností psychického odreagování od každodenních starostí. Příjemný čas mohou na našem festivalu prožít i celé rodiny, pro děti chystáme divadelní představení Malá mořská pohádka,“ zvou zakladatelky KUKOKLI Johana Urbanová a Miriam Macnerová Vilímová.

Během dvoudenního festivalu KUKOKLI 2022 zahrají a zazpívají Amelie Siba, Circus Problem, Bratři, polští Fifidroki, slovenští 52 Hertz Whale, Tygroo, Koně a prase, SchizzleOrchestra, DJ Swing Garden, Opatův modul, Magdaléna Ochotná a další. Divadelní část zahájí Dinopera, diváky dále čeká představení studentů DAMU Na Políčku či improvizační představení dua Metoděj a Dozer. V rámci doprovodného programu se představí mistr ČR ve slam poetry Dr. Filipitch, připraven je také slackline workshop, přednáška o historii kostela nebo PRAHO! Project a další.

Za projektem s názvem KUKOKLI stojí Johana Urbanová a Miriam Macnerová Vilímová, které kostel v Horním Vítkově zaujal hned při první návštěvě před šesti lety. Již na první pohled je místo zasáhlo a věděly, že na tak okouzlujícím místě by rády zrealizovaly festival s nevšední atmosférou. Zároveň si přejí, aby se díky kulturnímu ožití kostel zviditelnil a byla čím dál větší šance získat finance na nákladné opravy a rekonstrukce, což se každým rokem daří o něco lépe.

Postupem času zjistily, že samy dvě na organizaci festivalu nestačí, a tak přibraly další členy týmu, ochotné a schopné mladé lidi. Společným velkým snem je uspořádat festival na více místech najednou a upozornit tak na špatný stav chátrajících kostelů, které mají potenciál se opět stát místem pro společná setkávání.

Festival KUKOKLI 2022 vzniká za finanční podpory Ministerstva kultury České republiky, Státního fondu kultury, města Chrastava a obce Horní Vítkov.

Více informací a foto na www.kukokli.cz