Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Déšť zvedl hladiny řek v kraji, Smědá ve Višňové byla na 3. stupni, v Hejnicích se už vrátila na jedničku

31. 08. 2021 | 17:24

AKTUALIZOVÁNO: Dešťové přeháňky zvedly dnes hladiny řek v Libereckém kraji. Smědá ve Višňové ve Frýdlantském výběžku na Liberecku byla několik hodin dokonce na třetím povodňovém stupni, škody ale velká voda nenapáchala. Zůstala v korytě řeky.

PovodenHejniceDemčak1
Hejnice při loňské velké vodě. Archivní foto z FB starosty J. Demčáka

"Nahoře (na toku) je pokles na všech měřidlech a i u nás to vypadá, že už to kulminovalo," uvedl pro ČTK okolo 20:00 velitel dobrovolných hasičů z Višňové Lubomír Erban.

Smědá se podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ve Višňové dostala na třetí stupeň na 190 centimetrech před 17:00 a kulminovala na 198 centimetrech. Pod úroveň třetího stupně se vrátila v 19:50. Neprůjezdná je ale od 19:30 místní silnice třetí třídy z Boleslavi do Černous, "Tipuji, že tak dvě tři hodiny bude zavřená," dodal Erban. Zaplavení této silnice při zvednutí toku Smědé je obvyklé.

Podle údajů ČHMÚ za posledních 24 hodin napršelo nejvíce v Jizerských horách v okolí Smědavské hory, kudy Smědá protéká. Místy tam spadlo kolem 70 milimetrů. Na horní části toku byla Smědá na prvním povodňovém stupni kolem 20:00 v Hejnicích. "Klesá nám to pomalu, centimetr za deset minut. Počítám, že kolem půlnoci bychom mohli být pod jedničkou. Neprší a ani žádné srážky nejsou v dohledu," uvedl starosta Hejnic Jaroslav Demčák. Třetí povodňový stupeň v Hejnicích nastává při 180 centimetrech, maximem dnes bylo 172 centimetrů.

čtk