Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Děti i učitelé ze školy Husova uklízeli Frýdlant, zaměřili se na nelegálně vzniklé černé skládky

25. 04. 2022 | 5:39

I na jaře se žáci a učitelé ZŠ Husova zapojili do tradiční akce „Ukliďme Česko, ukliďme svět“. Jedná se o dobrovolnickou úklidovou akci, která probíhá na území celé České republiky. Jejím cílem je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek. Během jediného dne vysbírali z Frýdlantu 32 pytlů odpadků a pomohli k odklizení pneumatik a vyhozených domácích spotřebičů.

frýdlant úklid3 1650483711040
Foto: www.mesto-frydlant.cz

Velký úklidový den se v našem městě konal ve středu 13. 4. 2022, do akce se zapojili všichni ze základní školy v Husově ulici.

Úklidu se tentokrát zúčastnily třídy prvního i druhého stupně. Ráno jsme se sešli ve třídách, kde opět proběhlo základní poučení a připomněli jsme si, co a jak sbírat. Všichni byli upozorněni i na možná nebezpečí a na to, jak jim předcházet. Počasí nám přálo, a tak jsme se, vyzbrojeni rukavicemi a pytli, vydali do „terénu“.  Cestou jsme nacházeli a sbírali nejrůznější odpadky, které by v ulicích města a v jeho blízkém okolí rozhodně končit neměly. Mezi sesbíraným odpadem bylo například nemalé množství nedopalků od cigaret, PET lahví, plechovek, igelitů, oblečení a obalů od potravin. Nechyběly však ani pneumatiky nebo vysloužilé domácí spotřebiče.  Při této úklidové akci se nám povedlo opět „pročistit“ různá místa Frýdlantu, ulice ve středu města, Křížovou cestu, okolí řeky Smědé, okolí zámku, zadní cestu do Raspenavy, okolí rozhledny, parčík u hřbitova, blízké lesy, Supí vrch, areál Střelnice a Discgolfu.

Žáci se do úklidu zapojili s velkým nadšením a díky jejich nasazení se opět nasbíralo a odvezlo 32 pytlů odpadu, 14 ks pneumatik a odhozené domácí spotřebiče. O následný odvoz pytlů s odpadem se postaralo Město Frýdlant, tímto jim děkujeme za podporu a pomoc při této akci. Poděkování patří také všem dětem i dospělákům, všichni odvedli velký kus práce a výrazně tím pomohli našemu městu i přírodě.

Smutné je, že většina míst byla dětmi uklizena již při podzimní akci, přesto se na stejných místech nacházelo velké množství odpadků, dokonce byly objeveny i další černé skládky.

V dalších dnech budou v úklidu města pokračovat žáci a učitelé ze ZŠ Bělíkova a Purkyňova. Věříme, že se nám společně povede naše město uklidit a udržovat v čistotě. V podobných akcích budeme pokračovat i nadále, snad se bude množství odpadků zmenšovat!

A pokud ani Vám není lhostejné Vaše nejbližší okolí a chcete se přidat k boji proti černým skládkám a nepořádku, můžete se kdykoliv zúčastnit i vy a následovat příklad našich dětí. Věříme totiž, že kdo uklízel, neznečistí.

www.mesto-frydlant.cz