Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Díky dotacím vznikne v sedmi lokalitách v kraji dalších 40 míst pro obytné vozy

20. 06. 2021 | 19:30

Díky dotačnímu programu na podporu turistiky vznikne na sedmi místech Libereckého kraje 40 nových míst pro obytné vozy a karavany včetně zázemí, takzvaných stellplatzů. Když zůstaly kvůli koronaviru zavřené hotely, penziony i kempy, ukázalo se, že takové služby v Česku chybí. Liberecký kraj se rozhodl, že je podpoří dotací a vyčlenil na to tři miliony korun. Podporu získalo sedm projektů, řekl dnes ČTK mluvčí kraje Jan Mikulička.

karavan caravanning-3509593 1280
Ilustrační foto

Dalších osm míst pro karavany se zázemím chtějí vybudovat v Novém Městě pod Smrkem na Liberecku. V městském kempu u nástupního místa na Singltrek pod Smrkem je v současné době takových stanovišť deset. "Kapacita je nedostatečná, na léto už máme obsazeno. Poptávka po parkovacích místech pro karavany a obytné vozy je velká a místo na další rozšíření tam máme," řekl ČTK starosta Nového Města Miroslav Kratochvíl (Občané pro Nové Město). Do letní sezony už ale podle něj nová místa vybudovat nestihnout. "Bude to až příští rok, letos po sezoně vybudujeme elektrické přípojky," doplnil. Projekt podle Kratochvíla přijde na zhruba 820.000 korun, polovinu by měla pokrýt dotace z kraje.

Parkoviště pro pět karavanů se zázemím chtějí vybudovat ve Smržovce na Jablonecku. "Postávali různě po parkovištích a blokovali nám někde obslužné komunikace, takže tomu chceme dát nějakou štábní kulturu," řekl ČTK starosta Marek Hotovec (ODS). Zázemí by mělo ještě letos vzniknout v lesoparku u Parhotelu. "Projekt máme na pět aut, nechceme to nafukovat, je to klidová zóna. Hotel nám vyšel vstříc, s tím, že přímo u něj bude stanoviště, kde si můžou natočit vodu a vylít odpad a v případě, že by bylo opravdu ošklivo, využít i zázemí hotelu," dodal starosta.

Zájem o karavaning s koronavirem výrazně vzrostl, v době uzavřených hotelů a penzionů byly obytné vozy a karavany jednou z mála možností jak cestovat. Výrazně vzrostl zájem o obytné vozy nebo vestavby do dodávek. V Česku ale na rozdíl od západní Evropy zatím chybí síť takzvaných stellplatzů, prostor, kde lze s karavanem nebo obytným vozem zůstat přes noc a provést základní údržbu - vyprázdnit toaletu, vylít takzvanou šedou vodu, doplnit čistou a pitnou vodu na další cesty, dobít baterie nebo vyhodit komunální odpad. Takové služby většinou nabízejí kempy, které ale zůstaly v minulých měsících také zavřené. Liberecký kraj se proto rozhodl vybudování takových míst podpořit, vyrůst by měla také v Líšném, Frýdlantu, Lomnici nad Popelkou, Prysku nebo Svijanech.

čtk