Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Firma DGS Druckguss Systeme postaví nový závod na výrobu odlitků ve Frýdlantu, práci tam najde až 400 lidí

17. 01. 2020 | 12:21

AKTUALIZOVÁNO: Společnost DGS Druckguss Systeme, která působí v Liberci, postaví nový závod na výrobu odlitků ve Frýdlantu. Odhadem na to bude potřeba tři čtvrtě miliardy korun a práci by tam mohlo najít až 400 lidí. Závod chce výrobce dílů ze slitin hliníku vybudovat ve dvou etapách. Dokončení první plánuje do roka a půl. Jednatel a ředitel firmy Luboš Pfohl ČTK řekl, že zkušební provoz chtějí zahájit v polovině roku 2021.

dgs Slide-7
Foto: zdroj: www.dgs-druckguss.com

Nový závod by měl vyrůst v průmyslové zóně v Žitavské ulici. Nyní se zpracovává EIA, v níž se posuzuje vliv na životní prostředí. Pokud nenastanou komplikace, výstavba podle Pfohla začne v létě. "První etapa znamená cirka 15.000 metrů čtverečních a potom je takový odhad, že tři čtyři roky po zahájení zkušebního provozu se dobuduje druhá etapa, což bude dohromady 25.000 metrů čtverečních plochy výrobního závodu," uvedl jednatel.

V továrně bude firma, jež dodává díly hlavně pro automobilový průmysl, vyrábět díly z hliníkových a hořčíkových slitin a opracovávat odlitky. V první etapě plánuje zaměstnat 200 lidí a po dokončení druhé by v závodě mělo být zhruba 400 zaměstnanců. DGS je švýcarskou firmou, která má dvě dceřiné společnosti. Jednu v Číně a druhou v Liberci, který je od Frýdlantu vzdálený zhruba 25 kilometrů.

Podle obchodního rejstříku tržby firmy v Česku se zhruba 440 zaměstnanci v roce 2018 dosáhly 1,75 miliardy korun a meziročně tak stouply skoro o osm procent. Hospodaření skončilo v roce 2018 ziskem skoro 295 milionů korun, výsledky za loňský rok nejsou známé.

Rozhodnutí firmy, které pro výstavbu závodu zvažovala více míst, starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS) vítá. "Nezaměstnanost je u nás ve Frýdlantském výběžku nadprůměrná. Nová pracovní místa Frýdlant potřebuje. Přibude také další důvod vybudovat z Liberce kapacitní komunikaci k nám a lidé nebudou muset dojíždět za prací do Liberce," uvedl Ramzer.

čtk