Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Frýdlant kvůli nižším daňovým příjmům šetří, úspory spočívají v odložení investic, oprav a nákupů

04. 07. 2020 | 12:01

Za pomyslnou záchrannou brzdu zatáhli už v prvních dnech pandemie nového typu koronaviru správci rozpočtu Města Frýdlant. Už tehdy předpokládali nižší daňové příjmy, a proto připravili zeštíhlení rozpočtu a úspory v celkové výši téměř 30 miliónů korun.

Frýdlant alena 92892627 2811966462234369 3398253256458108928 o
Ilustrační foto

Úspory spočívají v drtivé většině v provozních prostředcích a v odložení zbytných investic, oprav a nákupů,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Díky uváženému hospodaření města v minulých letech a vytvořeným úsporám však může Frýdlant dokončit a zahájit nutné investice.

Přestože jsou připraveny úspory ve výši 30 milionů korun, netýkají se všech oblastí rozpočtu. Například na spolcích a spolkovém životě město šetřit nechce. „Šetření se nedotklo například dotačních podpůrných programů města pro činnost sportovních spolků, na společenské a kulturní akce a fungování subjektů, které město podpořilo částkou vyšší než 1 milion korun.  Dále Frýdlant podpořil jako již tradičně majitele nemovitostí v památkových zónách města, mezi které rozdělil prostřednictvím dotací na 480 tisíc korun a dalšími 84 tisíci korun přispěl na opravy kulturních památek k dotacím Ministerstva kultury,“ vypočítává starosta Frýdlantu.

„Zastupitelstvo města pak prostřednictvím programu KORONA podpořilo 50 podnikajících subjektů, které byly poškozeny vládními opatřeními souvisejícími s pandemií koronaviru. Formou daru mezi ně rozdělilo téměř 925 tisíc korun,“ doplňuje vedoucí finančního odboru Městského úřadu Frýdlant Hana Němcová.

Šetření v rozpočtu, které bylo už na počátku pandemie nastaveno, nemusí být konečné. „Vše záleží na vývoji ekonomiky České republiky a s ním svázanými daňovými příjmy města,“ uvádí Dan Ramzer.

V současné době je propad daňových příjmů Frýdlantu v letošním roce proti roku předchozímu 7 milionů a 200 tisíc korun. To představuje například celkový plánovaný objem financí na opravy a úpravy školských budov v letošním roce. Ty tak mohou být realizovány jen díky již zmíněným úsporám.Porovnání daňové výnosů města Frýdlantwww.mesto-frydlant.cz