Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Frýdlant v květnu po čtyřech letech uspořádá Valdštejnské slavnosti. Poslední ročník zhatila pandemie

17. 03. 2023 | 6:33

Příhraniční Frýdlant na Liberecku v květnu po čtyřech letech uspořádá třídenní Valdštejnské slavnosti. Akce s návštěvností přes 25.000 lidí se koná v lichých letech, v roce 2021 ji město nemohlo uspořádat kvůli koronavirové pandemii.

valdslav5zbroj
archivní foto Artur Irma

Letošní nejvýraznější novinkou zřejmě bude větší zapojení muzea ve Špitálku do programu slavností. Novináře o tom informovala vedoucí městského odboru kultury a cestovního ruchu Iva Beranová.

"Protože je to velmi krásná památka, citlivě opravená, a je škoda, že byla trošku opomíjená návštěvníky. Takže tam budou řemeslné dílny, bude tam i alchymistická dílna, budou se tam konat pokusy a bude celý prostor takový interaktivní," řekla Beranová.

Podle starosty města Dana Ramzera (ODS) jinak žádné větší změny záměrně nechystají. "Program slavností je léty prověřený a u desetitisíců návštěvníků oblíbený, proto jej zachováváme. Pátek bude tradičně civilní, věnovaný koncertům místních i věhlasných umělců, sobota a neděle se pak ponesou v historickém duchu a nabídnou přehršel programu v různých částech města," uvedl Ramzer.

archivní foto Artur Irma

První Valdštejnské slavnosti se ve Frýdlantu konaly roku 1934 k 300. výročí zavraždění Albrechta z Valdštejna, další byly až o 60 let později a od roku 1995 se pravidelně konají ve dvouletém cyklu. I letos budou v tradičním termínu, tedy o třetím květnovém víkendu. Rozpočet akce bude podle starosty kolem čtyř milionů korun.

Oproti předchozím ročníkům budou dražší vstupenky, na pátek a neděli bude jednodenní stát 150 korun, na sobotu 200 Kč a na celé slavnosti 300 korun. "Bohužel od minulých slavností vzrostla cena snad všeho, co si lze při organizaci podobných slavností představit. Od energií přes honoráře za výkony umělců po materiál pro jednotlivé části programu. I my jsme proto museli přistoupit k navýšení vstupného. Nicméně nejde o žádné horentní sumy, jen o padesátikorunu, a kdo bude chtít, může jít na slavnosti úplně zdarma. Stačí totiž, aby se na ně vydal v historizujícím kostýmu," uvedl Ramzer. Zdarma se na slavnosti dostanou i děti s výškou do 130 centimetrů.

Slavnosti budou od 19. do 21. května. Hlavní hvězdou pátečního večera bude slovenská kapela No Name, k největším lákadlům víkendového programu bude tradičně patřit jarmark na náměstí, vojenské ležení v městském parku, lazebna s možností vyzkoušet některé procedury, dobová bitva se stovkami ozbrojenců či pochodňový průvod zakončený ohňostrojem.

čtk