Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Frýdlant získal dotaci pokrývající 85 % nákladů na úpravy ulic Žitavská a Fügnerova

13. 07. 2020 | 5:36

Dotaci ve výši 85% uznatelných nákladů z ceny akce „Chodník podél ul. Žitavská, úsek Větrná – autobusová zastávka TIBA, Frýdlant a Chodník podél ul. Fügnerova, Frýdlant“ se podařilo získat Městu Frýdlant na úpravy ulic Žitavská a Fügnerova.

frýdlantŽitavská 4
Foto z www.mesto-frydlant.cz

Dotaci získalo město ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Práce na Žitavské ulici jsou včetně neuznatelných nákladů pro výpočet dotace vyčísleny na zhruba 1 milion a 416 tisíc korun bez DPH, u Fügnerovy ulice jsou pak také včetně neuznatelných nákladů pro výpočet dotace vyčísleny na zhruba 1 milion a 303 tisíc korun bez DPH.  Na obou ulicích začnou práce už v průběhu července, potrvají maximálně pět měsíců.

„V případě Fügnerovy ulice zahrnují práce rekonstrukci stávajících chodníků po obou stranách ulice a to od křižovatky s ulicí Husova a Bělíkova až ke křižovatce do Tylovy ulice. Tam už začínají chodníky obnovené při nedávných pracích v ulici Novoměstská,“ říká místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka. Součástí rekonstrukce ve Fügnerově ulici bude také vybudování nového přechodu pro chodce. „Ten vznikne na začátku ulice Bělíkova při vjezdu z Fügnerovy ulice a bude také nasvícen. Mimo to se připraví i další místa pro přecházení tam, kde se na ulici Fügnerova napojují další ulice,“ vysvětluje Dana Kiliánová pověřená vedením investičního oddělení Městského úřadu Frýdlant.

V projektu se pak počítá také například s ocelovým zábradlím pro zvýšení bezpečnosti chodců u vybraných míst ulice nebo s doplněním vodorovného i svislého dopravního značení Bus u zastávek veřejné dopravy.

 Foto z www.mesto-frydlant.cz„V ulici Žitavská zahrnují práce výstavbu nových chodníků nebo opravu těch stávajících od křížení s železniční tratí po ulici Tovární. Kromě toho dojde k vybudování dvou nových přechodů pro chodce a výměnu svítidel podél komunikace na stávajících stožárech,“ vypočítává místostarosta Frýdlantu. Přechody pro chodce nově vzniknou u kostela ve spodní části ulice, druhý před odbočkou k policii ve směru od Frýdlantu.

Také v této ulici mají být práce hotovy do pěti měsíců od předání stavby, tedy do listopadu tohoto roku.

„Začátek prací na silnicích bohužel kvůli složité fakturaci i čekání na schválení dotací vychází na první měsíc prázdnin. A to nejen v ulicích Fügnerova a Žitavská, ale i v ulici Husova. Víme, že to pro obyvatele města bude omezující a nepříjemné, ale velmi je prosíme o trpělivost a shovívavost,“ uzavírá Jiří Stodůlka.

www.mesto-frydlant.cz