Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Frýdlant zvýší od února kapacitu svých mateřských škol zhruba o desetinu

03. 01. 2023 | 14:42

Frýdlant na Liberecku zvýší od února kapacitu svých mateřských škol zhruba o desetinu. Současná nedostačuje. Přibude oddělení pro 24 dětí, zatím bude v provizorních prostorech ve druhém patře základní školy v Bělíkově ulici. Už nyní je většina míst obsazená, řekl novinářům ředitel ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant Petr Kozlovský.

dítěKOlo
ilustrační foto

Do školek v pohraničním městě se 7500 obyvateli dochází nyní 235 dětí. Frýdlantská radnice naposledy výrazněji zvyšovala jejich kapacitu před 11 lety, tehdy stoupla zhruba o pětinu. S nedostatkem volných míst se podle ředitele potýkají několik posledních let. "Poslední čtyři roky naplňujeme třídy mateřské školky na výjimku z nejvyššího počtu žáků. Zákon stanoví 24 dětí ve třídě, ale je tam možnost navýšit kapacitu až na 28, takže v posledních letech jsme této možnosti využívali, ale není to dlouhodobě úplně ideální stav," řekl Kozlovský.

Při loňském květnovém zápisu se nedostalo ve Frýdlantu na 28 dětí, i proto zastupitelé města rozhodli o zvýšení kapacity školek od letošního února. Nová třída bude zatím v provizorních prostorech. Ty už dříve sloužily pro děti jako náhradní při rekonstrukcích budov mateřských škol, což se podle starosty Dana Ramzera (ODS) nyní příznivě projevilo na ceně, kterou bylo nutné vynaložit na jejich rekonstrukci. "To by jinak stálo daleko více peněz," uvedl starosta.

Stavební úpravy si vyžádaly zhruba milion korun, další půlmilion korun bylo potřeba na nákup hraček, pořízení nábytku a dalšího vybavení. Nové oddělení by tam ale mělo zůstat jen dočasně, rok či dva. "Našim cílem je, aby byl projekt nové třídy mateřské třídy trvale udržitelný, aby se školka o tuto třídu rozšířila nastálo. Kde bude ale nakonec nastálo sídlit, bude nejpozději do dvou let rozhodovat zastupitelstvo města. Variant je několik," dodal Ramzer.

čtk