Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Greenpeace vyzývá vládu, aby zažalovala Polsko co nejdříve. Důl Turów budou konečně řešit i europoslanci

26. 06. 2020 | 6:42

Sněmovní výbor pro životní prostředí dal za pravdu Greenpeace, místním lidem a Libereckému kraji ve sporu o rozšiřování dolu Turów. Výbor totiž vyzval vládu, aby zahájila kroky k podání žaloby k Evropskému soudnímu dvoru. Vláda ale stále musí podání žaloby schválit.

TurowIrmaA
archivní foto Artur Irma

Situace se vyvíjí i v Evropském parlamentu, kde se po zpoždění způsobeném koronavirovou epidemií bude sporem okolo dolu Turów zabývat i petiční výbor, který bude na zasedání 14. července řešit petici Greenpeace, Libereckého kraje a místních obcí proti těžbě, kterou podepsalo přes 13 tisíc lidí.

Greenpeace ČR doufá, že Česká republika zažaluje Polsko urychleně, k žalobě jsme totiž vyzvali ministra Brabce a potažmo celou vládu již 30. března. Doufáme, že nyní s novou právní analýzou ministerstva zahraničí předloží podání žaloby vládě ministr životního prostředí Richard Brabec či ministr zahraničí Tomáš Petříček v nejbližším možném termínu. Každým dnem totiž nelegální těžba postupuje blíže českým hranicím a ohrožuje tak zásoby spodní vody, způsobuje hluk, znečištění ovzduší. Spalování vytěženého uhlí uhlí navíc prohlubuje klimatickou krizi, ve které se nyní nacházíme.

Důl Turów funguje od 1. května ilegálně. Získal totiž povolení těžit dalších 6 let, přestože nebyl posouzen vlivu záměru na životní prostředí (tzv. proces EIA) a nemohla se k němu vyjádřit veřejnost, což odporuje evropské legislativě. Na postup polských úřadů, které několikrát porušily evropské právo, bylo podáno několik stížností k Evropské komisi. Komisař pro životní prostředí Virginijus Sinkevičius slíbil, že se Komise bude kauzou aktivně zabývat.

Nikol Krejčová z Greenpeace říká: “Jsme rádi, že se Výbor pro životní prostředí postavil za občany, kteří již nyní trpí nedostatkem vody způsobeným těžbou na dole Turów, i za ty, kteří jsou ztrátou vody ohroženi. I kvůli dalším negativním vlivů této těžby doufáme, že se vláda postaví za české občany a podnikne všechny kroky k žalobě co nejrychleji.”

TZ Greenpeace