Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hasiči na Liberecku už řešili přes 30 událostí, evakuovat museli dětský tábor u Mníšku

17. 07. 2021 | 18:33

Na Liberecku nepřestává pršet, hladiny potoků a řek stoupají, podle krajského povodňového webu už platí stav ohrožení na Smědé v Raspenavě, na nižším druhém povodňovém stupni je Oleška v Dětřichově a první povodňový stupeň je nejen na Lužické Nise v Liberci, ale také na Kunratickém potoce a Jeřici v Mníšku. Hasiči řešili přes 30 událostí, evakuovat museli dětský tábor u Mníšku. ČTK to řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jan Přerovský.

LBpovoden2
Foto: Artur Irma

Vytrvalý déšť také zkomplikoval dopravu v Liberci, některé ulice město muselo uzavřít. Neprůjezdná je Fibichova nebo Rychtářská ulice, vodu odčerpávali hasiči i v hotelu Impuls. Vodní laguna tam ohrozila centrální elektrický rozvaděč ve sklepě. Silný déšť má podle Přerovského vydržet zhruba do 18:00, zcela ustat by ale měl až po půlnoci. Lze tak čekat, že bude problémů přibývat. "Mimo Liberec máme jen drobné jednotlivé události, v Hrádku nad Nisou je to čerpání vody z domu, jedno čerpání bylo v Raspenavě a v Jablonci jeden spadlý strom," doplnil mluvčí.

Foto: Artur Irma

Podle informací z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) spadlo v oblasti Jizerských hor nad Libercem od rána už téměř 50 litrů na metr čtvereční, a déšť neustává. Uzavřená je Fibichova ulice pod libereckou zoologickou zahradou, kterou zaplavila voda. "Důvodem je nedostatečná kapacita kanalizačních vpustí a ucpaný potok," řekl Přerovský. Jde o problém, který se v místě opakuje s každým silným deštěm. Hasiči se tam podle Přerovského vrátí a vodu odčerpají, až déšť ustane.

Foto: Artur Irma

Uzavřená je také Rychtářská ulice, kde se vlivem deště propadla vozovka pod částí parkoviště. Hasiči zajistili a následně vyprostili osobní vozidlo pomocí lanového navijáku a bez poškození ho předali majitelce. Problémy jsou i jinde, tlak vody na několika místech vyrazil těžká víka kanálů, a zejména níže položené úseky tak mohou být pod vodou, uvedl mluvčí hasičů.

čtk