Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Horké léto zvýšilo o pětinu prodej piva a hlavně limonád z Pivovaru Svijany. Plechovky jdou na dračku

14. 08. 2024 | 8:53

Letošní horké léto výrazně zvýšilo prodej piva z Pivovaru Svijany. V červenci se vypilo o 21 procent víc piva než ve stejném období loňského roku a i v srpnu jde prodej nahoru, řekl ČTK mluvčí pivovaru Luboš Spálovský. Od začátku letošního roku se tak do konce července zvýšil prodej piva z největšího pivovaru v Libereckém kraji o 12 procent.

Pivovar Svijany20A
archivní foto

Nejvíc se meziročně zvýšil odbyt piva v půllitrových plechovkách, kterých se prodalo o 38 procent víc, o 22 procent víc se prodalo lahvového piva. "Potěšitelný je nárůst prodeje sudového piva pro restaurační provozy, který byl letos v červenci o 12 procent vyšší než loni. Léto přeje i menším balením pro domácí konzumaci – prodej pětilitrových 'párty' soudků a uzavíratelných dvoulitrových železných plechovek (nejen) pro chlapy se zvýšil o 14 procent," doplnil obchodní ředitel pivovaru Vratislav Žitka.

Svijanský pivovar si zakládá na tradičním výrobním postupu - takzvaném dvourmutovém způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobém zrání piva v ležáckých sklepích. Nabízí 17 druhů převážně nepasterizovaných piv, pro jejichž výrobu používá většinou humnový slad z malých českých a moravských nezávislých sladoven, vodu z vlastních studní a žatecký poloraný červeňák z vlastních chmelnic. Letos připomíná 460 let svého založení.

Loni dodal pivovar na trh 659.000 hektolitrů piva, meziročně zhruba o dvě procenta víc. Letos by se v Pivovaru Svijany rádi dostali na 680.000 hektolitrů. Svijanští ale dodávají na trh nejen pivo včetně nealkoholického, v roce 2022 rozšířili sortiment také o limonády Svijanela. Tropické teploty letos podle Žitka nejvýrazněji zvýšily zájem právě o tyto produkty. "Meziročně se jich vypilo o plných 87 procent víc," dodal.

Výrobu zvyšují také další podobně velké tuzemské pivovary. Pivovarům CZ Group, které sdružují značky Zubr, Holba a Litovel, loni vzrostl výstav meziročně o 6,7 procenta na 826.000 hektolitrů, vyplývá z údajů na jejich webu. Rodinnému pivovaru Bernard z Humpolce na Pelhřimovsku v loňském roce stoupla produkce o tři procenta na 410.000 hektolitrů piva, uvedl už dřív.

čtk