Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Horská služba za silného větru "vysvobodila" muže, který noc na dnešek strávil v útulně na Smrku

112
17. 02. 2022 | 17:08

Hned brzy ráno jel horský záchranář Honza Semerádt na skútru v silném větru zachraňovat 39letého muže do útulny na Smrku. Muž včera vyrazil na delší túru, ale poté, co ve večerních hodinách zesílil vítr (navíc s kombinaci s mlhou a silným deštěm), se rozhodl radši zůstat v bezpečí malé boudy na Smrku, která sice mnoho komfortu nenabídne, ale je v ní alespoň sucho, nefouká a neprší do ní.

HSjarpráz2
Horská služba má tento týden napilno. Jsou prázdniny, hory jsou plné lidí. Tento snímek je ze záchranné akce, kdy bylo třeba pomoci jezdci na sněžném skútru. Foto: FB HS

Muž tam chtěl přečkat do rána a pak se vydat dál, ale protože se počasí nikterak nezlepšilo, a on se v noci kvůli obavám z větru nevyspal, zavolal si o pomoc. Resp. jeho matka zavolala, muž už měl podle všeho vybitý telefon. Cesta na skútru na Smrk i zpátky z něj byla kvůli větru, mlze a silnému dešti dost nevlídná. Ale vše dobře dopadlo.

Pokud se někdy ocitnete v podobné situaci, ozvěte se klidně dřív, než až budete úplně zoufalí. Nemusíme hned spouštět záchrannou akci, ale i pouhá informace, že v horách někoho máme, pomůže. Zmíněného muže jsme našli pouze unaveného po nepříjemné noci, jinak byl v pořádku. Kdyby si nás zavolal už večer, mohl být v teple a v bezpečí dříve.

Dnes dopoledne byly obce Bedřichov a Janov bez proudu, služebnu HS nevyjímaje. V praxi to znamená, že byli záchranáři bez počítačů a internetu pouze s vysílačkami běžícími na záložní zdroje UPS. V Bedřichově hořel sloup vedení vysokého napětí, na místě zasahovali hasiči. Během dopoledne horská služba zasahovala také coby výpomoc vozidlu ZZS, které kvůli ledu nebylo schopné dojet naložit pána, který uklouzl na náledí. Na horách sice nemrzne, na většině míst je pár stupňů nad nulou. Avšak všichni víme, co udělá udusaný sníh, když se smísí s vodou. Klouže to tolik, že jindy běžně dostupná místa se stávají nedostupnými. Nyní už sice neprší a je polojasno, stále však fouká silný vítr, což je v kombinaci s uklouzaným sněhem poukázka na malér.

Tyto střípky píšeme pro ilustraci, že horské oblasti jsou momentálně pro pohyb osob velmi nevhodným místem a Horská služba jakýkoli pohyb po horách, zejména na hřebenech, nedoporučuje. Buďte na sebe opatrní.

FB Horská služba