Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hospodaření nemocnice ve Frýdlantu skončilo loni ve ztrátě 40 milionů korun, do pěti let by se měla dostat do zisku

05. 06. 2020 | 17:55

Ve 40milionové ztrátě skončilo loňské hospodaření nemocnice ve Frýdlantu na Liberecku, kterou od poloviny roku převzala Krajská nemocnice Liberec (KNL). Cílem je, aby do pěti let se dostala do zisku. Novinářům to dnes řekl místopředseda představenstva KNL Jan Rais.

frýdlant nemocnicefrydlant2
Foto: Artur Irma

"Podařilo se nám už oklestit některé náklady a restrukturalizovat tak, že jsme od nového roku nabírali ztrátu jen jednotek milionů, bohužel přišel koronavirus, což nás seklo trochu zpátky," uvedl Rais. Předpoklad pro letošní rok, pokud by kvůli koronaviru nemusela nemocnice omezit běžnou péči, byla ztráta do pěti milionů korun.

Ztrátovou nemocnici odkoupila KNL za 8,6 milionu korun loni od společnosti EUC (dříve Euroclinicum). EUC kvůli nedostatku lékařů postupně omezila péči a přestala zajišťovat i lékařskou pohotovost. KNL jí tam po převzetí nemocnice vrátila loni na konci září. Navíc tam přesunula své oddělení následné péče z Jablonného v Podještědí, obnovila i chirurgickou ambulanci a začala provádět jednodušší chirurgické zákroky v rámci jednodenní operativy.

Letos od podzimu by chtěla počet operačních výkonů rozšířit i o operace, jež vyžadují pobyt v nemocnici přes dvě noci. Znovu nemocnicí akutního typu se ale nejspíš nestane. "To zaniklo. Bohužel nejsme schopni pro Frýdlantský výběžek v současné době udělat více, nabídnout jim více péče. Na druhou stranu je fakt, že se při EUC do značné míry odnaučili pacienti tam chodit a našli si cestu do Liberce, možná někam dál," uvedl generální ředitel Krajské nemocnice Liberec Richard Lukáš.

Nemocnice ve Frýdlantu se nachází v areálu města, což komplikuje jeho modernizaci. Frýdlant na investici odhadovanou na 85 milionů korun nemá, nemocnice zase nemůže investovat do areálu, který ji nepatří. Modernizaci potřebují budovy, aby odpovídaly současným potřebám zdravotnické péče. Město proto začalo jednat s Libereckým kraje o vstupu do akciové společnost KNL. V ní je většinovým vlastníkem kraj a dalšími akcionáři Liberec a Turnov. K dohodě zatím nedošlo.

čtk