Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hospodářská a lesnická škola ve Frýdlantu dostane nový pavilon pro lesnické obory

12. 10. 2024 | 8:15

Liberecký kraj plánuje v areálu Střední školy hospodářské a lesnické ve Frýdlantu na Liberecku výstavbu pavilonu pro lesnické obory. Náklady na projekt odhaduje kraj na 60 milionů korun, pro obory lesní mechanizátor a zpracovatel dřeva by měl pavilon sloužit už za dva roky. Veřejnou soutěž na dodavatele chce kraj vyhlásit do konce letošního roku, řekl dnes ČTK dosluhující náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti).

frýdlant škola lesnická s hejtmanem 461970427 863581859291606 6477786289513190828 n
Expozice Hospodářské školy ve Frýdlantu na veletrhu práce a vzdělávání EDUCA EXPO v Liberci, foto: Facebook/LK

"V první polovině roku 2025 by se mohlo začít stavět. Pevně věřím, že se nových prostorů dočkají žáci již od školního roku 2026/2027," doplnil Miklík. V severní části areálu školy v Bělíkově ulici má podle něj stát jednopodlažní hala, která bude sloužit praktické výuce na dřevoobráběcích strojích a jejich údržbě. Druhá část budovy bude dvoupodlažní s hygienickým zázemím, šatnami a technickou místností, a také dvěma dílnami. V jižní části areálu budou jednopodlažní sklad dřeva a přístřešek pro automobilovou techniku a zpevněná plocha.

V areálu frýdlantské střední školy v roce 2019 dokončili za 76 milionů korun centrum odborného vzdělávání, které výrazně zlepšilo podmínky pro výuku technických oborů. Škola získala moderní strojírenské a opravárenské dílny, vybavení a techniku. Kromě jiného se teď studenti mohou učit pracovat s moderními traktory, secími stroji a další zemědělskou a lesnickou technikou. V plánu je ještě pavilon hipologie, který bude sloužit jízdní policii. Náklady se podle Miklíka odhadují na 80 milionů korun, projekt se teprve připravuje.

Zázemí pro lesnické obory a budoucí zpracovatele dřeva a také pro hipologické centrum chtěl kraj původně vybudovat v rozsáhlém areálu hospodářského dvora z roku 1722, který stojí nedaleko frýdlantského zámku. Tento záměr ale podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) kvůli vysokým nákladům kraj opustil. "Poslední odhady odboru investic na zámecký dvůr začínaly na 400 milionech, takže jsme dospěli k rozhodnutí, že se zachováme racionálně," řekl hejtman.

Frýdlantská škola je multioborová, nabízí dvě desítky oborů, které studuje přes 700 žáků. Nový pavilon umožní přestěhovat do Frýdlantu poslední obory, které ještě zůstávaly v nedalekých Hejnicích. "Intenzivně jednáme o prodeji zbytku tamního areálu škole Jana Blahoslava Jednoty bratrské," doplnil hejtman. Vše by podle něj mělo být uzavřeno do roku 2027, do té doby by podle Půty mělo být jasno také o budoucnosti zámeckého dvora, o jeho možném využití chce kraj jednat s vedením Frýdlantu.

čtk