Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hostinec z 16. století patří mezi tři Podjakubské roubenky, o jejichž záchranu usiluje spolek Dubáci

06. 08. 2022 | 16:47

Zachraňovaný historický hostinec v Trávníčku u Českého Dubu na Liberecku bude mít nové toalety a kořenovou čističku odpadních vod. Hotovo bude nejpozději do poloviny příštího roku. Liberecký kraj na to přispěje dotací 874.000 korun. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí kraje Filip Trdla.

beranAR
Beranův hostinec v Trávníčku.

"Výstavbu plánuje spolek Dubáci pro vznikající muzeum lidové architektury a kultury Českodubska, a to v rámci projektu Přirozený skanzen Trávníček. Součástí muzea bude i funkční historický výčep a hostinský sál ze začátku 20. století," uvedl Trdla.

Památkově chráněný hostinec z 16. století patří mezi tři takzvané Podjakubské roubenky, o jejichž záchranu spolek Dubáci usiluje. Před několika lety hostinci hrozil zánik, děravá byla střecha, v havarijním stavu krovy, zřícená byla i pavlač a propadnutí hrozilo i při chůzi v prvním patře. Práce na zachování rozlehlého roubeného stavení začaly díky skupině nadšenců na podzim 2014, dotacemi pomáhá stát a kraj. Práce na záchraně budovy zvenčí trvaly zhruba čtyři roky, poté se začalo pracovat na obnově interiéru. Cílem je navrátit domu podobu ze začátku 20. století, kdy tam žil hostinský Antonín Beran, nejznámější obyvatel stavení.

Částečně roubený dům má úhlový půdorys s obytným a hospodářským křídlem. Otevřený bývá zatím příležitostně při akcích pořádaných spolkem Dubáci, jako jsou masopusty, poutě, dožínky a posvícení. Záchranu bývalého Beranova hostince nominovali v roce 2020 liberečtí památkáři na cenu Patrimonium pro futuro jako ukázku příkladné péče spolku, který se o tuto památku stará. V hlasování získal projekt záchrany cenu veřejnosti.

čtk