Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hrad a zámek Frýdlant bude mít od nové sezony základní prohlídku rozdělenou na dva okruhy

17. 01. 2022 | 7:05

Základní trasa hradu a zámku Frýdlant na Liberecku dozná od nové sezony výrazné změny. Rozdělená bude na dva okruhy, jeden bude zaměřený na hrad a druhý na zámek. Zkrátí se tak výrazně doba prohlídky, která dosud trvala zhruba 90 minut. Změnu plánuje nový kastelán hradu a zámku Petr Holub.

frydlant1 menší
Foto: Artur Irma

"Byť byl Frýdlant prohlídkou, která spojovala hrad i zámek, až legendární, domnívám se, že musíme akceptovat požadavky současného návštěvníka a dát mu na výběr, zda ho láká více expozice hradní či zámecká. Milovníci historie navštíví jistě trasy obě," uvedl Holub v tiskové zprávě. Novinek bude na Frýdlantu podle něj více, ty chce ale představit až se zahájením sezony v dubnu.

Hrad a zámek Frýdlant patří k nejrozsáhlejším památkovým celkům v severních Čechách. Spojuje středověký hrad a renesanční zámek. V nabídce měl dosud čtyři trasy, kromě základní i dětskou, dlouhou 45 minut, pak zhruba půlhodinovou věnovanou archeologickým nálezům i takzvanému Frýdlantskému pokladu a hodinovou prohlídku zaměřenou na zbraně.

Frýdlant patří mezi nejnavštěvovanější státní památky v Libereckém kraji. V době před pandemií koronaviru ho každoročně navštěvovalo kolem 50.000 lidí, v loňské zkrácené sezoně jich bylo zhruba 31.000. Nového kastelána má po 32 letech, od 1. května 1990 do konce minulého roku tuto funkci zastávala Jana Pavlíková. "Právě za jejího působení zde došlo k celkové obnově hradu a věže konzervační metodou, reinstalaci prohlídkové trasy na zámku i hradu včetně obnovy původních výmaleb. V nedávné době také paní kastelánka ve spolupráci s kolegy z Územního odborného pracoviště v Liberci instalovala novou výstavu Frýdlantský poklad obsahující nálezy ze Zámeckého rybníka. Právě ten byl za jejího působení celkově revitalizován, revitalizován byl i zámecký park," uvedl Miloš Kadlec, ředitel Územní památkové správy na Sychrově, pod jehož vedení tato památka spadá.

Pavlíkovou v pomyslném žebříčku nejdéle sloužícího kastelána na hradech a zámcích v Libereckém kraji vystřídal právě Kadlec, který tuto funkci zastává na zámku Sychrov od roku 1992, tedy už 30 let. O pět let méně je Renata Černá kastelánkou na zámku Lemberk u Jablonného v Podještědí. Na ostatních státních památkách v kraji mají současného kastelána maximálně sedm let.

čtk