Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hrádek dokončil rekonstrukci památkově chráněné Schubertovy vily za více než 40 milionů korun

14. 08. 2020 | 16:46

Příhraniční Hrádek nad Nisou na Liberecku dokončil rekonstrukci památkově chráněné Schubertovy vily za více než 40 milionů korun. Radnice mohutnou vilu z 30. let minulého století přestavěla na komunitní centrum. Zázemí tam našly neziskové organizace a spolky, řekl dnes ČTK starosta Josef Horinka (Hrádek potřebuje změny!). Slavnostní otevření budovy podle něj chystají na 19. září při Dnech evropského dědictví.

schubertova vila 02
Ilustrační foto

Na více než rok trvající opravu vily získalo město evropskou dotaci 18 milionů korun. Budova má novou střechu, šlo o kompletní rekonstrukci od sklepů po podkroví včetně rozvodů elektřiny, vody a kanalizace. Restaurovalo se vnitřní dřevěné vybavení vily, okna i dveře. Podle starosty žádné zásadní komplikace při opravě nenastaly. "Na každé stavbě, která se rekonstruuje, se řeší problémy, které projektant neviděl, nepředpokládal. Nějaké drobné úpravy projektu se řešily, ale nic zásadního," dodal.

Vila továrníka Hermanna Schuberta je od roku 2016 kulturní památkou. Postavena byla v roce 1924 podle návrhu renomované architektonické kanceláře Lossow & Kühne. Vila na půdorysu písmene "L" krytá robustní mansardovou střechou vychází z těžkých barokizujících forem, kombinovaných s tehdy na severu Čech populárním neoklasicismem. Dodnes se v ní zachovaly bohatě zdobené okenní mříže, oplocení teras, chrliče nebo zbytky původních svítidel. Uvnitř jsou také původní okenní a dveřní výplně, žaluzie, krb, elegantní schodiště do patra, vestavěné skříně a v některých případech i původní kování na dveřích a oknech. Vila nejprve sloužila k bydlení a po druhé světové válce k různým účelům. Nejdéle v ní byly jesle, zhruba 40 let. Posledních 20 let tam byla městská knihovna, která je ale od loňského roku v nově postavené budově v centru.

čtk