Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hygienici zatím nenašli na táborech žádné závady, od začátku prázdnin zkontrolovali 34 letních akcí

16. 07. 2020 | 14:55

Hygienici v Libereckém kraji zkontrolovali od začátku letních prázdnin 30 letních táborů a čtyři jiné podobné akce. Kromě nevyhovujících výsledků pitné vody ve dvou případech zatím žádné závady neobjevili a nemuseli ukládat pokuty. Neobjevil se ani žádný hromadný výskyt onemocnění. Při kontrole jednoho z táborů nedaleko Raspenavy na Liberecku to dnes ČTK řekla ředitelka odboru hygieny dětí a mládeže z Krajské hygienické stanice v Liberci Kateřina Hochmalová.

táborák
Ilustrační foto

"Průběh letní dětské rekreace v Libereckém kraji zatím hodnotíme jako klidný. Na táborech je patrná zvýšená míra úklidu a dezinfekce. Ze zdravotních deníků a informací zdravotníků je patrný velký výskyt klíšťat zejména ve vývojovém stádiu nymf, tedy nedospělců, které jsou velmi obtížně rozeznatelné," doplnila Hochmalová. Stejně jako v minulých letech se podle ní hygienici zajímají o to, jak se v táboře nakládá s potravinami, o zdravotnickou dokumentaci, ubytování, podmínky hygieny.

V souvislosti se zpřísněním hygienických nařízení kvůli koronaviru se při kontrolách víc zaměřují na zajištění provozní a osobní hygieny. "Jestli jsou pracovní místa u kuchyně vybavena mytím rukou, jestli je tam k dispozici mýdlo a dávkovač se dezinfekcí," dodala Hochmalová. Dnes s kolegyněmi zamířila na kontrolu skautské základny oddílu Watakí z Jablonce nad Nisou. Pro 34 dětí od šesti do 15 let je dvoutýdenní prázdninový pobyt tradičním zakončením celoroční činnosti.

"Na stejnou louku jezdíme pravidelně," řekla dnes ČTK zástupkyně vedoucího tábora a zdravotnice Karolína Kantorová. Zpřísnění nároků na hygienu v souvislosti s pandemií podle ní nic nového nepřineslo. "Byli jsme možná víc důslední, abychom měli všechny ty papíry v pořádku. Také nechodíme na koupaliště a nešli jsme do města, což pro nás je přínosné, i když děti občas brblají," dodala. Hygienická opatření podle ní byla dost přísná už v minulých letech a příliš se neliší.

Podle mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzany Balašové bylo v Libereckém kraji zatím nahlášeno 190 táborů, na nichž by se ve 289 turnusech mělo rekreovat téměř 14.670 dětí. Organizátoři nahlásili také 41 jiných podobných akcí, kde by se mělo v 62 turnusech vystřídat dalších 1260 dětí. Počty ještě nejsou konečné. Loni se letních pobytů v kraji zúčastnilo 17.658 dětí. Při kontrolách loni hygienici odhalili jeden neohlášený tábor a za nedostatky uložili 15 pokut za 14.000 korun.

čtk